Русија

Дума: Унук Шарла де Гола се сели у Москву

Пјер де Гол је наводно обелоданио своју одлуку током састанка с Вјачеславом Володином
Дума: Унук Шарла де Гола се сели у МосквуGetty © Sergey Alimov

Пјер де Гол, унук покојног француског председника и генерала Шарла де Гола, намерава да се пресели у Москву, саопштила је руска Државна дума.

Вест о Де Головим плановима објављена је на Телеграм налогу доњег дома руског парламента након што се он састао са председавајућим Вјачеславом Володином.

Уз саопштење је објављен и снимак Де Гола и Володина који се рукују и разговарају. Разговор је био усредсређен на очување историјског сећања, пре свега на Други светски рат, и унапређење руско-француских хуманитарних веза, наводи се у саопштењу.

Унук чувеног француског лидера се истакао као оштар критичар председника Емануела Макрона, којег је раније оптужио да "ствара хаос" зарад личне моћи.

Такође је јавно поручио да би сматрао за част да добије руско држављанство.

Путем своје фондације, Пјер де Гол се такође залаже за боље односе са Москвом, а шта тврди да је била кључни део стратегије његовог деде да задржи Француску као великог играча у међународној политици.

Француска је искусила више криза у последњих неколико година, а најскорију је изазвао председник Емануел Макрон када је одбио да за место премијера именује Луси Касте из Новог народног фронта, левичарске коалиције која је освојила највише гласова, али не и апсолутну већину, на прошломесечним ванредним парламентарним изборима.

Уместо тога, председник је прошле недеље именовао Мишела Барнијеа из партије десног центра Републиканаци.

Француски председнички систем дозвољава шефу државе да изабере било кога за шефа владе, иако избор традиционално одражава састав парламента.

Макронова одлука изазвала је протесте у недељу, када је, према француском Министарству унутрашњих послова, око 110.000 људи изашло је на улице широм земље.

Шарл де Гол је био вођа француских снага које су се бориле против нацистичке Немачке током Другог светског рата и оснивач модерног политичког система земље.

Био је први изабрани председник Пете републике, који је служио од 1958. до 1969. године, када је поднео оставку након што је велика реформа децентрализације коју је предложио пропала на референдуму.

Пјер је најмлађе дете покојног адмирала и сенатора Филипа де Гола, јединог сина генерала Де Гола.

image