Русија

Москва: Масовни губици украјинских снага током упада у Курску област

Украјинске снаге изгубиле су хиљаде војника и стотине комада војне опреме, према руском Министарству одбране
Москва: Масовни губици украјинских снага током упада у Курску областwww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita/news.ru

Украјина је изгубила око 11.400 војника откако је прошлог месеца извршила упад у Курску област, саопштило је у понедељак руско Министарство одбране.

Руска војска је такође уништила више од 1.000 комада војне опреме, укључујући 89 тенкова, 42 борбена возила пешадије, 74 оклопна транспортера, 635 борбених оклопних возила, 371 аутомобил, 85 артиљеријских оруђа и 24 вишецевна ракетна бацача, од којих су седам били ХИМАРС системи америчке производње, наводи министарство у дневном ажурирању.

Само у последња 24 сата Украјина је изгубила до 240 војника и 13 комада опреме, оценило је министарство.

Руске копнене снаге су током претходног дана, уз подршку артиљерије и авијације, одбиле три украјинска напада у близини насеља Михајловка, Черкаска Конопељка и Десјатоје Октјабрја, наводи се у саопштењу.

Кијевске трупе су такође покушале да напредују ка селима Малаја Локња, Коренево, Кремјаноје и Мартиновка, али су потиснуте, додаје се.

"Наставља се извиђање и потрага у шумовитим подручјима у циљу откривања и уништавања непријатељских диверзантских група, које покушавају да продру дубље на руску територију", саопштило је Министарство одбране.

Како се наводи у саопштењу, руске трупе, артиљерија и авијација гађали су украјинске положаје на више од десет локација у Курској области.

Ваздушни и ракетни удари су такође изведени против војних групација и страних плаћеника у Сумској области, која се граничи са Русијом, саопштило је министарство.

Украјинске снаге упале су у Курску област 6. августа, у највећем нападу на међународно признату руску територију од ескалације сукоба у фебруару 2022.

Њихово напредовање је брзо зауставила руска војска, али борбе у региону се настављају, а кијевске трупе и даље држе известан број насеља у пограничном подручју.

image