Русија

"Касперски": Више сајбер напада покушано против Русије него било које друге државе

Више од половине руских корисника производа "Касперски лаб"-а било је на мети хакера током првих осам месеци ове године, рекла је генерална директорка ове компаније за Русију и ЗНД
"Касперски": Више сајбер напада покушано против Русије него било које друге државеGetty © Yuliya Taba

Русија је била мета више сајбер напада него било која друга држава у последње две и по године, изјавила је у понедељак у интервјуу за РИА Новости генерална директорка компаније "Касперски лаб" за Русију и ЗНД Ана Кулашова.

Више од половине руских корисника производа "Касперски Лаб"-а било је на мети хакера током првих осам месеци ове године, рекла је Кулашова. Она је истакла да су државне и финансијске институције, као и телекомуникационе компаније, медији и индустрија најчешће мете сајбер криминалаца.

"Да би компромитовали институције, хакери би могли да искористе рањивости у јавно доступним апликацијама и да украду податке за пријаву, који се могу добити помоћу разбијања лозинки, укључујући и преко мањих компанија које служе као извођачи за већа предузећа", рекла је Кулашова.

Кулашова је подсетила да је у јулу "Касперски Лаб" приметио два таласа циљаних порука руским предузећима, а које су злонамерне програме или линкове.

Поруке су послате на дигиталне адресе око хиљаду запослених у производном, финансијском и енергетском сектору, као и особља владиних агенција. У случају успешног напада, сајбер криминалци би могли да добију даљински приступ рачунарима и преузму датотеке и поверљиве документе, објаснила је она.

Кулашова је такође рекла да су хакери извели низ сложених циљаних напада на руске ИТ фирме и владине ентитете.

Она је напоменула да је кампања малвера, спроведена коришћењем јавне "клауд" инфраструктуре, укључујући "Јандекс клауд" и "Дропбокс", имала за циљ крађу поверљивих информација.

image