Русија

Шојгу: Нема преговора са Кијевом док не избацимо терористе из Курске области

Украјински покушаји нуклеарног напада на Курску нуклеарну електрану представљају најгори вид тероризма, истакао је секретар Савета безбедности Русије
Шојгу: Нема преговора са Кијевом док не избацимо терористе из Курске областиGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Москва неће преговарати са Кијевом док војска не протера терористе из Курске области, поручио је секретар Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу.

"Док не избацимо терористе, никакве преговоре с њима нећемо водити", рекао је Шојгу.

Према његовим речима, украјинска војска је имала жељу и намеру да заузме Курску нуклеарку, али, на срећу, није успела у томе.

Украјински покушаји нуклеарног терора – напада на Курску нуклеарну електрану – представљају најгори вид тероризма, истакао је Шојгу.

Сличну мисао имао је и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров који је рекао да је Русија увек била спремна за преговоре о Украјини, али после "авантуре" Кијева у Курској области разговори о томе више нису актуелни.

"У јуну ове године председник Русије Владимир Путин, мислим да се чак може рећи, у гесту добре воље, изнео је сасвим реалне предлоге. Они су били усмерени на дугорочно и правично решење. Међутим, злочиначки терористички режим Владимира Зеленског је, уместо да озбиљно размотри, најблаже речено, највеликодушније предлоге руске стране, извео крвави терористички напад на Курску област и њене становнике. Овај напад је био самоубилачки за режим Зеленског", објаснила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Додала је да украјински милитанти и страни плаћеници чине зверства, пуцају на цивиле и добровољце, гађају цивилну инфраструктуру, гађају новинаре и угрожавају нуклеарне електране.

image