Русија

Пушков: Шолцу се пољуљала фотеља па се бацио на састављање мировног плана за Украјину

Руски сенатор сматра да су катастрофални резултати Социјалдемократске партије на изборима у Саксонији и Тирингији мотивисали немачког канцелара да састави мировни план за Украјину
Пушков: Шолцу се пољуљала фотеља па се бацио на састављање мировног плана за Украјину© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Катастрофални резултати Социјалдемократске партије на државним изборима у Саксонији и Тирингији пољуљали су фотељу Олафа Шолца и приморали га да припреми мировни план за Украјину, оценио је руски сенатор Алексеј Пушков.

"Шолц је вероватно веома забринут због резултата избора у Тирингији и Саксонији, где је његова странка доживела неуспех. Ово је озбиљан сигнал за Шолца, који жели да остане у фотељи немачког канцелара", приметио је Пушков.

Притом, владајућа коалиција са неспособним "зеленим" и либералима навелико губи подршку, приметио је Пушков и истакао да Шолц мора нешто да уради како не би био осуђен на политичку пропаст.

Наиме, италијански лист "Република" је објавио да немачки канцелар припрема свој план за окончање сукоба у Украјини. Извор близак немачкој влади открио је да би план могао да укључује територијалне уступке Украјине.

Шолц је прошле недеље у интервјуу за телевизију ЗДФ рекао да је дошао тренутак за разговоре о томе како да се убрза окончање оружаног сукоба у Украјини. Међутим, у Кремљу су рекли да нису обавештени од детаљима таквог плана, као и да Русија не бежи ни од каквих иницијатива, али и да се још не наслућују обриси за решавање конфликта у Украјини мирним путем.

Недуго пре мировне иницијативе, из Немачке су стизале ратоборне изјаве о пуној подршци Украјини у сукобу са Русијом, а најављивана је и "све већа" војна помоћ Кијеву.

Шолц је прошле недеље обећао да ће Украјини испоручити 17 ПВО система ИРИС-Т, а у августу је рекао да Украјинци наводно штите безбедност Европе.

У Немачкој су 2. септембра одржани избори за парламенте савезних држава Тирингије и Саксоније чије резултате је немачки канцелар назвао "горким", с обзиром да су донели велике победе крајње десне Алтернативе за Немачку (АфД) и пораз његове коалиције.

image