Русија

Шојгу: Свет треба да се удаљи од долара, БРИКС је будућност

Западне земље се понекад понашају као "бизарни лопови" - краду и ничега се не стиде, рекао је секретар Савета безбедности Русије
Шојгу: Свет треба да се удаљи од долара, БРИКС је будућностwww.globallookpress.com © Vyacheslav Prokofyev/Kremlin Poo

Блокирање руске имовине у вредности од 300 милијарди долара показује да свет треба да се удаљи од долара, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу. 

"Западне земље да су виделе да не постоји казна, одавно би Русији одузеле замрзнуту имовину. Ситуација са блокадом руске имовине показује да свет треба да се удаљи од долара", казао је Шојгу на састанку високих представника БРИКС-а о безбедносним питањима у Санкт Петербургу.

Он је додао да се западне земље понекад понашају као "бизарни лопови" - краду и ничега се не стиде.

Секретар Савета безбедности је истакао да "БРИКС има велику будућност".

"Економски потенцијал те организације ће расти", нагласио је Шојгу.

Према његовим речима, да је Русија примљена у Европску унију 1990-их, данас би изгубила суверенитет, а њени ресурси би били покрадени.

Наиме, западне земље су замрзле суверену руску имовину у вредности од око 300 милијарди долара након што је Русија отпочела Специјалну војну операцију у Украјини у фебруару 2022.

Земље ЕУ узимају камату зарађену на имовини, која укључује обвезнице и друге хартије од вредности које је купила руска Централна банка, и стављају их у фонд ЕУ како би помогли Украјини у борби против Русије.

Владе ЕУ су се у јуну сложиле да искористе 1,4 милијарду евра профита оствареног преко камате како би купиле оружје и финансирале друге врсте помоћи за Украјину.

Брисел је крајем јула ове године упутио прву траншу војне помоћи украјинској страни у износу од 1,5 милијарди евра из прихода од замрзнуте руске имовине.

image