Почеле велике војне вежбе руске флоте "Океан 2024" (ВИДЕО)

Један од основних задатака је провера готовости руске морнарице за интегрисану употребу високопрецизног и напредног наоружања, саопштило је Министарство одбране Русије

Руска поморска флота започела је планиране стратешке војне вежбе "Океан 2024" у Тихом и Северном леденом океану, као и Средоземном, Каспијском и Балтичком мору, саопштило је руско Министарство одбране.

"Један од циљева је проширивање интеракције између руске морнарице и морнарица партнерских земаља, а један од основних задатака је провера готовости руске морнарице за интегрисану употребу високопрецизног и напредног наоружања", наводи се у саопштењу.

Како су прецизирали у Министарству, у стратешке вежбе биће укључено више од 400 ратних бродова и подморница, око 7.000 јединица наоружања, војне и специјалне технике, више од 120 авиона и хеликоптера поморске авијације руске флоте и Ваздушно-космичких снага, као и више од 90.000 војног особља.

Осим тога, војска ће вежбати искрцавање трупа на обалу и поражавање стратешки важних објеката и непријатељских снага.

У првој фази вежби "Океан 2024", руски морнари одрадиће распоређивање група снага у одређеним полигонима борбене обуке, а у другој фази ће изводити "борбена дејства" за уништавање стратешки важних објеката и снага условног противника.

Оперативне групе органа војног командовања и војни контингенти страних држава-партнера Русије такође су позване да учествују у вежбама, додаје се у саопштењу Министарства.

Вежбе ће трајати до 16. септембра под генералним руководством главнокомандујућег Ратне морнарице адмирала Александра Мојсејева.