Русија

Америчко-руски новинар Димитриј Сајмс: У САД влада тоталитарна политичка коректност и русофобија

Димитриј Сајмс каже да америчка администрација "бесрамно лаже" и не верује у Први амандман и слободу говора и штампе
Америчко-руски новинар Димитриј Сајмс: У САД влада тоталитарна политичка коректност и русофобија© Alexei Danichev/Photo host Agency RIA Novosti via AP

Министарство правде САД оптужило је Димитрија Сајмса, бившег саветника покојног председника САД Ричарда Никсона који сада води ток-шоу на руском "Првом каналу" за кршење санкција и прање новца. За ове оптужбе прети му казна од 60 година азтвора.

Амерички ФБИ претресао је кућу почасног председника Никсоновог Центра за национални интерес (републиканског тинк тенка) у Вирџинији и из ње изнео више кутија ствари.

У разговору за "Комерсант", Сајмс је оптужбе америчке администрације назвао "незаконитим, бесрамним лажима".

Када је реч о оптужби за прање новца, Сајмс је рекао да је у питању његова плата са "Првог канала" која му леже на рачун у московској Росвбанци, коју користи његова телевизија. Део плате је, због америчких санкција Русији, пребацио преко треће банке у САД како би тамо платио порез, будући да САД имају двојно опорезивање грађана који раде у иностранству.

"Што се тиче оптужбе да сам наводно прекршио санкције САД уведене 'Првом каналу', пре свега желим да подсетим да постоји једна ствар коју Бајденова администрација не схвата озбиљно. Говорим о Уставу Сједињених Држава и Првом амандману, који гарантује слободу говора и слободу штампе", рекао је Сајмс и нагласио да је "све што је радио као новинар било у складу са Првим амандманом америчког Устава".

Он је нагласио и да санкције "Првом каналу" није одобрио Конгрес САД, већ је то била само уредба Министарства финансија да није дозвољено пословање са руским федералним ТВ каналима.

"Ова забрана је била врло нејасно срочена. То се могло протумачити као забрана помагања федералним каналима на било који финансијски начин, било каквом уплатом или донацијом. Или би се то шире могло тумачити као забрана било какве интеракције", објаснио је.

Сајмс је рекао и да је Бела кућа одлучила да поново покрене "измишљено и исполитизовано питање руског мешања у америчке изборе" и нагласио да он, као новинар канала који се не емитује у САД, ни на који начин не може да утиче на америчку политичку ситуацију ни на који начин.

"Што се мешања тиче, вероватно би било занимљивије погледати захтеве украјинских званичника који већ дуже време позивају Белу кућу да предузме акцију против мене", рекао је он. "Говоримо о украјинском мешању на прилично високом нивоу."

Он је објаснио да Експертска група за санкције Русији коју води саветник Владимира Зеленског и бивши амерички амбасадор у Русији, ради на овој уроти. "Ово је легализован облик украјинског мешања на високом нивоу у доношење одлука у Вашингтону", рекао је он и додао да су многи "агенти у цивилу" који су му вршљали по кући говорили украјински.

Сајмс је одбацио могућност одласка у САД на евентуално суђење. "Познавајући методе ове администрације и знајући за шта су они способни у погледу бившег – а можда и будућег – председника Сједињених Држава, мислим на Трампа, знам да објективно разматрање мог случаја не долази у обзир", рекао је он.

"Истовремено, не само да се ни за шта не сматрам кривим, него се осећам као да ме прогони Гестапо", додао је новинар и нагласио да ће се "активно борити" да прогон Бајденове администрације не остане некажњен.

Сајмс је подсетио и да у САД влада клима "тоталитарне политичке коректности" и као пример тога навео истакнутог америчког економисту Џефрија Сакса коме је због ставова забрањен приступ водећим америчким телевизијама и не може да објављује у америчким публикацијама.

"У САД влада клима тоталитарне политичке коректности, где је немогуће чак ни разговарати о питању односа са Русијом, јер чим човек зине да каже нешто што се разликује од опште русофобичне линије, одмах му се каже: 'Ох, то смо већ чули од (руског председника Владимира) Путина'."

image