Русија

Савет безбедности РФ: Украјина од августа изгубила око 1.000 квадратних километара у Донбасу

Украјинска војска сваким даном у просеку губи 28 квадратних километара територије и до 2.000 људи, открива Сергеј Шојгу
Савет безбедности РФ: Украјина од августа изгубила око 1.000 квадратних километара у ДонбасуGetty © Ethan Swope/Anadolu

Украјина је нападом на Курску област желела да примора Русију на преговоре под условима Кијева, оценио је секретар Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу на састанку високих представника БРИКС-а о безбедносним питањима у Санкт Петербургу.

Продор на територију Руске Федерације у Курској области је, према плану Кијева, требало да одврати руску војску од напредовања у Донбасу, али, како је Шојгу рекао, руске трупе имају довољно снаге и настављају да напредују.

Украјина сваким даном у просеку губи 28 квадратних километара територије и до 2.000 људи који су или убијени или рањени, навео је Шојгу.

Само у току августа и у првој недељи септембра руска војска је ослободила скоро хиљаду квадратних метара Донбаса, нагласио је секретар СБ РФ.

"Хвала нашим момцима који професионално и са пуном пожртвованошћу воде борбу", поручио је Шојгу.

На иницијативу руског Савета безбедности се данас у Санкт Петербургу одржава састанак представника за безбедност чланица БРИКС-а и партнерских земаља на коме учествује и потпредседник Владе Србије Александар Вулин. Он се пре самог састанка у Москви састао са Шојгуом са којим је разговарао о заједничким интересима две земље и актуелној ситуацији у јужној српској покрајини.

image