Путин: Русија ће наставити да јача морнарицу, САД гомилају војску у близини руских граница

Стратешке воjне вежбе "Океан-2024" највеће су вежбе руске морнарице за последњих 30 година које се у исто време одржавају у Тихом и Северном леденом океану, као и Средоземном, Каспијском и Балтичком мору. Председник Путин нагласио је данас да је циљ вежби увежбавање пружања отпора потенцијалном непријатељу са мора, уз поруку да Москва мора да буде у стању да одбије било какву војну агресију из било ког правца

Председник Русије Владимир Путин укључио се путем видео-линка у стратешке воjне вежбе "Океан-2024", које су почеле данас, и поручио да се ради о највећим вежбама руске морнарице у последњих неколико деценија. 

Путин је навео да ће вежбе укључивати најсложеније задатке.

"Данас почиње активна фаза ових вежби током које ће бити изведени најсложенији задаци који максимално личе на борбене задатке. Истичем да први пут за последње три деценије одржавамо тако велике вежбе на мору. Планирано је да се увежбају акције одбијања велике агресије потенцијалног непријатеља из правца океана, борба против беспосадних чамаца, беспилотних летелица, увежбавање одбране база Војно-поморске флоте, извођење поморских десантних операција и војна пратња логистике, узимајући у обзир искуство стечено током СВО", рекао је руски лидер у свом видео-обраћању.

Он је нагласио да ће Русија наставити да јача своју морнарицу и читаву војску и да повећава њен потенцијал.

"Наставићемо да јачамо нашу морнарицу, укључујући и њену стратешку нуклеарну компоненту. Систематски и свеобухватно ћемо развијати све видове и родове војске, повећавати ударне способности, унапређивати обуку бродских посада, обалних и авијацијских јединица, узимајући у обзир право борбено искуство, и учинићемо све што је потребно за поуздану заштиту Русије и наших грађана", поручио је Путин.

Русија, према његовим речима, мора да буде спремна за било какав развој догађаја и да буде у стању да одбије потенцијалну војну агресију у било ком правцу. У томе, како је додао, кључну улогу има морнарица. 

Председник Русије је нагласио да Сједињене Америчке Државе данас провоцирају трку у наоружању, покушавају да постигну значајну војну предност и да тако "униште постојећу архитектуру безбедности и баланс снага у Азијско-пацифичком региону". Уз то, додаје, Вашингтон тежи да Русији нанесе стратешки пораз и очува своју политичку доминацију по сваку цену.

"САД у ствари изазивају трку у наоружању, не узимајући у обзир безбедност својих европских и азијских савезника. Под изговором супротстављања наводној руској претњи и обуздавања НР Кине, Сједињене Државе и њихови сателити повећавају своје војно присуство у близини западних граница Русије – на Арктику и у Азијско-пацифичком региону", упозорава Путин.

Он, такође, подсећа да Американци отворено говоре да планирају да разместе ракете средњег и малог домета на новим територијама с посебним фокусом на острва у западном делу Тихог океана и у неким земљама Азијско-пацифичког региона. Истовремено, како каже, америчке оружане снаге већ увежбавају пребацивање и размештање перспективних ракетних система у овај регион. 

Путин је истакао и да су руски војници који се данас боре у зони СВО "прави хероји", који се понашају "смело" и "професионално". Подсетио је да се они боре за отаџбину у најопаснијим тачкама фронта и изводе убитачне нападе по противничким позицијама, у чему учествује и флота.

Вежбе "Океан-2024" почеле су, подсетимо, данас и и трајаће до 16. септембра, под генералним руководством главнокомандујућег Ратне морнарице адмирала Александра Мојсејева. Како је раније саопштило Министарство одбране, један од основних задатака ових вежби је провера готовости руске морнарице за интегрисану употребу високопрецизног и напредног наоружања.

Вежбе се одржавају у Тихом и Северном леденом океану, као и Средоземном, Каспијском и Балтичком мору

Према речима Дмитрија Пескова, портпарола Кремља, ово је први пут да се овако велике војне вежбе одвијају у исто време у водама два океана и неколико мора. Такође, најавио је да ће у њима учествовати и партнери из иностранства.

Током свог обраћања, Путин је открио да се ради о представницима чак 15 држава које имају статус посматрача. Једна од њих је и Кина, чија авијација и флота, како је рекао, такође, учествују у увежбавању практичних активности.