Грушко: Трудимо се да не коментаришемо Бореља, постао је гласник рата

Иако знамо да одлуке не доноси он, свеједно сматрамо да су његове изјаве неприхватљиве, рекао је заменик Сергеја Лаврова

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ постао је "гласник рата" након што је одобрио напад на Курску област Русије и ми се зато трудимо да га не коментаришемо, рекао је за ТАСС заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.

"Одавно се трудимо да не коментаришемо Бореља, јер је шеф спољнополитичке службе (ЕУ), који би требало да размишља о миру и безбедности, укључујући и Европске уније, и за чију је спољну политику одговоран, недавно постао гласник рата", објаснио је Грушко.

Он додаје да се Москва не односи озбиљно према његовим изјавама, будући да руска страна разуме да "одлуке неће доносити он", иако су, како оцењује, оне свакако "неприхватљиве и агресивно-провокативне". 

Борељ је, подсетимо, раније јавно подржао украјинску операцију у руској пограничној области, уз оцену да је напад на Курску област "велика новост" која је показала "велику стратешку храброст" Украјине.  

Он је, такође, велики заступник тога да се Украјини треба дозволити да напада руску територију оружјем дугог домета.