Русија

Шојгу: Ускоро нови споразум са Ираном

Улазак Ирана у БРИКС је важан догађај који је омогућио бољи квалитет сарадње међу чланицама, оценио је секретар Савета безбедности Русије на састанку са делегацијом из Ирана у Санкт Петербургу
Шојгу: Ускоро нови споразум са ИраномGetty © Antonio Masiello / Contributor

Русија завршава процедуре неопходне за потписивање новог међудржавног споразума између Москве и Техерана, потврдио је данас секретар Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу на маргинама састанка БРИКС+ у Санкт Петербургу.

Шојгу се данас састао са секретаром Савета безбедности Ирана Алијем Акбаром Ахмадијаном када је изјавио да се ради о документу који треба да буде потписан на највишем нивоу (од стране председника две земље), уз потврду да руска страна "држи под контролом" практичну реализацију раније постигнутих споразума. 

Он је, такође, истакао важност уласка Ирана у БРИКС, који се овом удружењу, подсетимо, придружио почетком ове године. 

Како је објаснио, улазак Ирана је створио додатне могућности за повећање квалитета сарадње чланица, а све у циљу формирања јединствене и недељиве архитектуре стратешке безбедности и праведног полицентричног света. 

Он је Ахмадијану захвалио и на топлом пријему који је за руску делегацију уприличен током недавне посете Техерану почетком августа ове године и потврдио да Москва жели да јача сарадњу са Ираном на нивоу Савета безбедности две земље. 

image