Шојгу: Земље БРИКС-а одупреће се тероризму и екстремизму

Захваљујући колективним напорима, БРИКС ће постати важно средство за обезбеђивање равнотеже интереса, јачање мира, стабилности и међусобног поверења, рекао је секретар Савета безбедности Руске Федерације на Форуму безбедности БРИКС-а

Земље БРИКС-а могу да дају озбиљан заједнички допринос осигуравању глобалне безбедности, укључујући борбу против тероризма, екстремизма и употребе ИТ технологија у криминалне сврхе, изјавио је секретар Савета безбедности Руске Федерације Сергеј Шојгу.

"Уверен сам да су земље БРИКС-а способне да заједнички дају озбиљан допринос у осигуравању глобалне безбедности и супротстављању претњама као што су тероризам, ширење екстремистичких активности и коришћење информационо-комуникационих технологија у криминалне сврхе. Ми већ активно сарађујемо у свим тим областима", рекао је Шојгу на пленарној седници високих представника земаља БРИКС и БРИКС+ задужених за питања безбедности у Санкт Петербургу.

Он је нагласио да ерозија међународног система безбедности представља претњу сувереним земљама, а да је потенцијал безбедносне сарадње у оквиру БРИКС-а далеко од искоришћеног.

Како је навео, сарадња земаља БРИКС-а и држава Глобалног југа сада је потребнија него икада и доприноси консолидацији светске већине.

"Јачање сарадње са свим земљама Глобалног југа, Русија оцењује као веома важан елемент. Уверен сам да је, у контексту драматичних промена, које се дешавају на светској сцени, таква интеракција потребнија него икада и да има за циљ да допринесе консолидацији светске већине", поручио је Шојгу.

Он је навео да на земље БРИКС отпада трећина светског БДП, што је више него Г7.

"Наше земље играју кључну улогу у осигуравању безбедности у Азијско-пацифичком региону, Африци, Латинској Америци и на Блиском истоку", прецизирао је.

Према његовим речима, захваљујући колективним напорима, БРИКС ће постати важно средство за обезбеђивање равнотеже интереса, јачање мира, стабилности и међусобног поверења.

Секретар Савета безбедности Русије је навео и да су земље те организације способне да се заједно супротставе примени информационих и телекомуникационих технологија у криминалне сврхе.

Шојгу је указао да ће у оквиру актуелног састанка бити одржана одвојена седница са позваним земљама, на којој ће се разговарати о питањима безбедности и одрживог развоја.