Спољна обавештајна служба Русије: САД ће укључити ОЕБС у изборну превару у Грузији

Предвиђено је да ОЕБС/ОДИХР објави привремени извештај 10-20 дана пре гласања, у којем се закључује да у Грузији не постоје услови за одржавање слободних и фер избора, упозоравају руски обавештајци

Сједињене Државе су пристале да "сарађују" са руководством Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) о Грузији како би интервенисале на предстојећим парламентарним изборима у тој земљи, саопштила је Спољна обавештајна служба (СВР) Русије.

"Стејт департмент намерава да употреби нови инструмент мешања у парламентарне изборе у Грузији 26. октобра 2024. како би спречио победу тренутно владајуће партије Грузијски сан, која не одговара Вашингтону", наводи се у саопштењу руске службе.

Додаје се да је предвиђено да ОЕБС/ОДИХР објави привремени извештај 10-20 дана пре гласања, у којем се закључује да "у Грузији не постоје услови за одржавање слободних и фер избора".

"Након објављивања првих резултата изражавања воље биће изнет закључак о неусаглашености изборног процеса са нормама демократије", додаје се у саопштењу.

Масовни протести

Према обавештајној служби, САД намеравају да покрену масовне протесте у Грузији како би силом преузеле власт, а посебну улогу у томе имаће ОЕБС/ОДИХР.

"План Вашингтона је очигледан и више не изненађује – да прозападној грузијској опозицији пружи разлог за покретање масовних протеста у циљу насилног преузимања власти у земљи", упозорили су.

Како су додали, за жаљење је што у таквим махинацијама учествује ОДИХР, који је, како се наводи на званичном сајту ОЕБС-а, "позван да пружи помоћ државама чланицама организације у питањима поштовања људских права и основних слобода, да јача и штити демократске институције, као и да развија толеранцију у друштву".

Руски обавештајци су поручили да је одлука Руске Федерације да смањи финансирање ОЕБС-а оправдана управо због потребе да се ослабе деструктивне активности те структуре.