Русија

Рјабков за РТ: Коришћење АТАЦМС ракета би био опасан корак ка ескалацији

САД живе у фантазији да Русија може бити поражена на бојном пољу, каже заменик Сергеја Лаврова
Рјабков за РТ: Коришћење АТАЦМС ракета би био опасан корак ка ескалацијиwww.globallookpress.com © MFA Russia

Уколико САД дозволе Кијеву да користи АТАЦМС ракете дугог домета за нападе у дубину руске територије то може бити још један корак ближе ескалацији који предузима Вашингтон, будући да Американци "комплетно и у потпуности контролишу Кијев", рекао је за РТ заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Рјабков додаје да нема сумње да Украјинци не могу да начине никакав корак без благослова и/или асистенције САД и других западних савезника. 

"То је опасно (потенцијални удари оружјем дугог домета по руској територији), представља претњу, али наша решеност да остваримо све задатке СВО је као никада непоколебива. Ми сматрамо да, као што је пре био случај с ранијим америчким испорукама другог оружја кијевском режиму, све ће бити уништено, и наши противници ће бити поражени на бојном пољу", рекао је Рјабков. 

Према његовим речима, "опасност и ризици расту", а "САД живе у свету мрачне фантазије коју су развили сами за себе".

"Имају фантоме који их прогоне. И један од њих је идеја да нуклеарна сила, попут Русије, може бити поражена на бојном пољу", објашњава он.

Заменик Сергеја Лаврова упозорава и да се све може завршити "веома лоше за њих" јер они "једноставно затварају очи пред овом реалношћу".  

Како каже, нема сумње да ће Русија узвратити на нападе на свим својим територијама, било да су у питању старе или нове. 

"Иницијатива на бојном пољу је на страни Москве, на страни наших људи. Они ће бити заштићени од онога што чини злочиначки режим у Кијеву и његови спонзори на Западу и другим местима", истиче.

На питање новинара да прокоментарише да ли се ових дана у оквиру БРИКС+ у Санкт Петербургу разговара о мировним иницијативама Бразила, Индије и других партнера, Рјабков одговара позитивно.

"То се у ствари већ дешава и надамо се да ће овој теми бити посвећено више пажње", каже он.

Подсећа да Москва поздравља кинески мировни предлог за који каже да добија све већу подршку Глобалног југа.

"И овај конкретни састанак високих званичника (у Санкт Петербургу) је још један случај када видимо да Глобални југ и они људи који заиста желе да дође до помака ка политичком решењу налазе добре разлоге да се баве овом идејом на практичан начин. Русија је све време показивала спремност да се поново врати преговорима. Председник Путин је то поменуо неколико пута и то је чињеница. Проблем је Кијев. Људи који тамо владају једноставно морају да одбаце своју забрану за било какву сарадњу са Москвом. Русија неће попустити пред ултиматумима без обзира на то у ком облику ти ултиматуми могу бити представљени. Они једноставно треба да погледају реалност и упореде оно што виде на бојном пољу са својим лажним идејама о ономе шта је могуће", објашњава Рјабков.

image