Слуцки о дебати: И Трамп и Харис помињали су Русију, Путина и Украјину само зарад политичких поена

И Трамп и Харис били су далеко од конструктивне реторике и свести о разлозима који су довели до украјинског сукоба, поручују из Думе

И демократски кандидат за председника САД Камала Харис и републикански Доналд Трамп користили су за време своје предизборне кампање тематику украјинске кризе, Русије и њеног председника Владимира Путина за своје политичке циљеве, рекао је шеф комитета Думе за међународне послове Леонид Слуцки. 

Он је истакао да ни један од кандидата, с друге стране, није размишљао о томе како да се минимизује деструктивна улога Вашингтона у украјинском сукобу.

"И Трамп и Харис били су далеко од конструктивне реторике и свести о разлозима за оно што се дешава у Украјини", објаснио је. 

Поводом тврдњи које су почеле да круже интернетом да је Харис прибегла забрањеној методи и користила бубицу током дебате, Слуцки каже да се ради о "скандалу", будући да не само да је демократски кандидат користила "помагала", већ је било приметно и да су модератори били на страни Харис. 

"Тако да победа у дебати још не значи победу на изборима", закључује Слуцки. 

Подсетимо, дебата Харисове и Трампа одржана је јуче.

Руски медији преносе да је председник Русије био споменут барем 12 пута.

Медији се слажу да је наступ Харисове био неупоредиво бољи од њеног претходника, председника Џозефа Бајдена (није замуцкивала много, није била погубљена, чак је у неколико наврата успела и да изнервира Трампа), а демократе, мејнстрим медији, аналитичари и коментатори наводе да је Харисова "победник". Ипак, она је избегла да одговори на вероватно најважније питање за бираче "да ли боље живимо сада или пре четири године". 

"Фајненшел тајмс", такође, пише да је успела да спроведе свој главни циљ - да се не представи као амбициозна, шупља жена која се непрестано смеје, уваљена до гуше и неспособна да заврши реченицу. 

Харисова је прибегла и ударцима "испод појаса", рекавши да би руски председник Владимир Путин "појео Трампа за доручак". 

Ипак, Илон Маск је оценио да, иако је "Камала Харис надмашила очекивања већине људи", "када је реч о стварним акцијама, а не само о речима које лепо звуче" он чврсто верује да ће Трамп урадити много бољи посао. 

Сам Трамп објавио је на мрежама након дебате да је врло задовољан дебатом, уз оцену да је то његова најбоља дебата до сада, посебно ако се, како је рекао, узме у обзир да се у њој три особе борило против једне.