Русија

Захарова: Русија и Кина ће заједно одговорити на покушаје америчког обуздавања

Марија Захарова потврдила је данас да се Москва и Пекинг држе практично идентичног става по питању америчке претње у Азијско-пацифичком региону
Захарова: Русија и Кина ће заједно одговорити на покушаје америчког обуздавањаGetty © Anadolu / Contributor

Русија и Кина ће заједно одговорити на покушаје америчког обуздавања у Азијско-пацифичком региону, као и на планове о потенцијалном размештању нових америчких ракетних система средњег домета "тајфун" у Јапану, поручила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. 

Она је потврдила да су "оцене Москве и Пекинга у овој сфери практично идентичне".

Америчка политика "двоструког обуздавања" која подразумева размештање различитих ракета у близини Русије и Кине је "очигледно деструктивне природе" и она води ка "расту напетости" и трци у наоружању, објашњава портпаролка. 

"На појаву додатних, веома значајних ракетних претњи Русија и Кина ће реаговати, и то не само у политичком плану, што су две земље више пута потврдиле. Нико не треба да сумња у то да наша земља и Кина неће дозволити слабљење наше националне безбедности и одбрамбене способности услед деструктивних поступака САД. На 'двоструко обуздавање' САД Москва и Пекинг ће одговорити двоструким супротстављањем", рекла је данас Марија Захарова. 

image