Русија

Путин разматра одговор Западу: Можемо да ограничимо извоз стратешких сировина

Русија је лидер у резервама низа стратешких врста сировина, и Москва данас, као одговор на уведена ограничења против ње, разматра санкције на извоз уранијума, никла и титанијума, каже председник Русије
Путин разматра одговор Западу: Можемо да ограничимо извоз стратешких сировина© Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Русија може да уведе ограничења на испоруку одређених врста ресурса у иностранство уколико се процени да то неће наштетити руској економији, предложио је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са члановима владе.

"Нама ограничавају извоз одређене робе. Можда бисмо и ми требали да уведемо одређена ограничења", упитао је Путин, напомињући да је реч о неким врстама добара које Руска Федерација у великим количинама испоручује на светско тржиште.

Он је подсетио да се у неким земљама праве стратешке резерве сировина, преносе "РИА Новости". 

Министар природе Александар Козлов на истом састанку подсетио је да Русија контролише 55 одсто светских залиха дијаманата, 46 одсто паладијума, 23 одсто злата. Заједно са Кином, Москва и Пекинг држе под контролом скоро 56 одсто залиха угља, а заједно са Јужном Африком, Русија контролише 80 одсто светске производње платине и паладијума. 

Када државе које имају велике залихе одређених ресурса формирају такозване алијансе ресурса то може да створи изузетне могућности за утицање на светско тржиште. 

"Имамо 30 земаља и 13 врста ресурса око којих можемо да се ујединимо. И то је велика тема за заједнички рад", рекао је министар. 

Председник Путин је саслушао извештај и поручио да се о свим поменутим предлозима поразмисли. 

image