Русија

Путин: БРИКС ће се борити против финансирања тероризма и прања новца (ВИДЕО)

Већ 34 земље изразиле су жељу да се на овај или онај начин укључе у рад БРИКС-а, казао је руски председник на састанку високих представника држава те организације задуженим за питања безбедности у Санкт Петербургу
Путин: БРИКС ће се борити против финансирања тероризма и прања новца (ВИДЕО)© Кристина Кормилицына / РИА Новости

На самиту БРИКС-а у Казању у октобру, лидери ће разговарати о изградњи партнерства, изјавио је руски председник Владимир Путин.

"Нисмо могли да занемаримо растуће интересовање многих држава за БРИКС. Данас је више од три десетине земаља, тачније 34 државе, већ изразило жељу да се на овај или онај начин укључи у активности нашег удружења", казао је Путин на састанку високих представника држава БРИКС-а задужених за питања безбедности у Санкт Петербургу.

Руски председник је истакао да се у тој организацији ствара савет за борбу против финансирања тероризма и прања новца.

Путин је указао да је план за руско председавање БРИКС-ом већ завршен за више од 70 одсто.

"Одржано је око 150 догађаја, састанака, привредних форума, највише стручних и министарских састанака", прецизирао је Путин.

Председник Русије је подсетио како је у Санкт Петербургу настао БРИКС уз учешће лидера Индије и Кине.

"Драге колеге и пријатељи, хвала вам што сте били овде, у северној престоници Русије, да вас подсетим да је то било овде, у Санкт Петербургу, управо у овим салама, где је почело стварање БРИКС-а", подсетио је Путин.

Он је додао да су се тада састали лидери Русије, Индије и Кине и договорили да организују редовне састанке на највишем нивоу, као и у неким другим областима, напоменувши да је тако створен РИК, који је укључивао Русију, Индију и Кину.

"Данас имам привилегију и задовољство да поздравим све учеснике, високе представнике земаља БРИКС-а задужене за питања безбедности", навео је Путин.

image