Путин са шефом кинеске дипломатије: Русија и Кина бране принципе праведног светског поретка

Билатерални односи Русије и Кине се успешно развијају у свим правцима, рекао је руски председник

Русија и Кина бране принципе праведног светског поретка, а подржавају их и земље Глобалног југа – односно светска већина, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку са шефом кинеске дипломатије Ванг Јием.

"Наши билатерални односи [Русије и Кине] се успешно развијају у свим правцима. То се тиче координације нашег рада у међународној арени, економске интеракције, као и културних и хуманитарних питања", казао је Путин и додао да планира да одржи билатерални састанак са кинеским лидером Си Ђинпингом на самиту БРИКС-а у Казању у октобру.

Руски председник је навео да су "односи свеобухватног партнерства и стратешке интеракције између Русије и Кине обострано корисни и равноправни много, много година".

Председник је подсетио да ће Москва и Пекинг 2. октобра прославити 75. годишњицу успостављања дипломатских односа између држава.

Кинески министар спољних послова рекао је руском председнику да припрема посету Си Ђинпинга за самит БРИКС-а у Казању.

"То је мој важан задатак. Кинески председник је са задовољством прихватио ваш позив за учешће на самиту ради даљег детаљног разговора о стратешким питањима", казао је Ванг Ји.