Русија

Вован и Лексус насамарили пољског министра: Варшава не жели да помогне Кијеву

Министар спољних послова Пољске је тврдио да је немогуће да се пољски војници налазе на фронту у Украјини
Вован и Лексус насамарили пољског министра: Варшава не жели да помогне Кијевуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Познати руски пранкери Вован и Лексус поново су надмудрили још једног политичара у телефонском разговору, овога пута министра спољних послова Пољске Радослава Сикорског. Они су се, као и у ранијим ситуацијама, представили као бивши украјински председник Петер Порошенко. 

"Са Радославом Сикорским смо разговарали у име старог познаника Петра Порошенка који је познат по својим антируским изјавама. Министар је био веома отворен", напоменуле су руске шаљивџије.

На њихово питање како Пољска може да помогне Украјини као и да ли су спремни (у име Порошенка) да помогну око регрутације пољских грађана, Сикорски је рекао да у овој фази Варшава нема жељу да брани Кијев.

"Све ће се променити ако фронт почне да се урушава, све може да се промени, али у овом тренутку (Варшава) нема жељу да то уради", рекао је он.

Сикорски је истакао могућност обуке украјинских војника у Пољској и не искључује у потпуности идеју о слању трупа трупа у Украјину.

"Надамо се да можемо да припремимо неколико бригада за вас ове или следеће године, али пољски војници у Украјини - то ниjе могуће", додао је.

Говорећи о исходу рата, Сикорски је рекао да ће Русија свакако заузети Одесу или ће то питање бити обухваћено мировним споразумом. 

Истовремено, Сикорски сматра да је неопходно блефирати и јавно подржати Макрона како би се, како је рекао, Путин забринуо.

"Знате, ми сада разговарамо о томе да ли да оборимо руске крстареће ракете изнад Украјине али без уласка на вашу територију. И у овој фази то је веома, веома контроверзно, а и нема сагласности о томе да бисмо ушли у рат", додао је министар мислећи да разговара са Порошенком.

На питање о приступању Украјине ЕУ, шеф пољског министарства спољних послова је директно одговорио да би тај процес могао да потраје деценију, поготово јер Европљанима није исплативо да прихвате земљу са "конкурентном пољопривредом и великом популацијом".

image