Русија

Бивши саветник Кремља: Крајње је време да Русија измени нуклеарну доктрину

Постојећа доктрина је застарела и више није ефикасна као средство одвраћања, рекао је Сергеј Караганов
Бивши саветник Кремља: Крајње је време да Русија измени нуклеарну доктринуGetty © rusm

Руска нуклеарна доктрина хитно треба да се ревидира како би се омогућио нуклеарни одговор на било коју већу војну агресију против земље, изјавио бивши саветник Кремља Сергеј Караганов.

Бивши саветник за спољну политику заменика шефа руске председничке администрације рекао је за лист "Комерсант" да је актуелна доктрина "ужасно застарела" и да више не служи као ефикасно средство одвраћања.

Актуелна нуклеарна доктрина, која је усвојена 2020. године, не предвиђа превентивне нуклеарне ударе, а употреба нуклеарног оружја се чува само за "изузетне случајеве", попут "претње суверенитету и територијалном интегритету" земље.

Према Караганову, овај приступ га је учинио готово бескорисним и ефективно је "искључио" фактор нуклеарног одвраћања из руског војног и спољнополитичког арсенала.

"Дозволили смо да се ситуација погорша до тачке када наши противници верују да нећемо користити нуклеарно оружје ни под којим околностима", рекао је он, оценивши да  је "поседовати нуклеарно оружје, а да не можете да убедите своје непријатеље да сте спремни да га употребите, самоубиство".

Неуспех ефикасне политике нуклеарног одвраћања "увалио би свет у серију ратова који би неизбежно прерасли у нуклеарни и завршили Трећим светским ратом", сматра Караганов, додавши да би се то могло да се одигра "у року од неколико година".

"Главни циљ доктрине треба да буде убеђивање свих садашњих и будућих непријатеља да је Русија спремна да употреби нуклеарно оружје", истакао је он.

До Карагановљевих коментара долази након упада кијевских снага у Курску област, и када медији пишу да је Лондон наводно већ одобрио Кијеву да користи оружје дугог домета за ударе дубље у Русију, а очекује се да ће Вашингтон учинити исто.

"Крајње је време да кажемо да нам било какви масовни удари на нашу територију дају право да одговоримо нуклеарним ударом", инсистира Караганов. Он је такође позвао Москву да јасно дефинише кораке "нуклеарне ескалације" у следећој доктрини како би руским противницима оставила места за сумњу око тога да ли је Русија спремна да употреби свој нуклеарни арсенал и када.

Председник Владимир Путин је више пута заузимао суздржанију позицију по том питању.

У разговору са Карагановим на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу у јуну, председник је рекао да Русија "не маше" нуклеарним оружјем и изразио наду да "никада неће доћи" до нуклеарне размене између Москве и Запада.

Москва "нема разлога чак ни да размишља" о употреби нуклеарног оружја, рекао је Путин тада, позивајући руске званичнике да чак ни "не додирују" тему нуклеарног оружја осим ако то није апсолутно неопходно.

Касније у јуну, Путин је такође рекао да Русији "још није потребан превентивни удар, јер је гарантовано уништење непријатеља у узвратном удару". Он, међутим, није искључио промене у доктрини.

image