Русија

Путин са иранским званичником: Новог председника Ирана очекујемо на самиту БРИКС-а у Казању

Руски лидер најавио је да ће у Казању бити потписан нови велики међудржавни уговор који треба да означи успон руско-иранских односа на ниво стратешког партнерства
Путин са иранским званичником: Новог председника Ирана очекујемо на самиту БРИКС-а у Казању© Kremlin.ru/Фото: Кристина Кормилицына, МИА «Россия сегодня»

Пријатељски односи Русије и Ирана последњих година добили су нову динамику, и ми ценимо што је сарадња са Москвом и даље један од приоритета Техерана, рекао је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са секретаром Вишег савета за националну безбедност Ирана Алијем Ахмадијаном, преноси Кремљ.

"Ценимо што сарадња са Русијом остаје приоритет и за тим новог председника, господина Масуда Пезешкијана. Очекујемо га у Казању у периоду од 22. до 24. октобра на самиту БРИКС-а. Мислим да ћемо наћи време и за одвојени билатерални разговор", рекао је Путин, након чега је најавио да ће на предстојећем самиту бити потписан и "нови велики међудржавни уговор који треба да овековечи успон руско-иранских односа на ниво стратешког партнерства". 

Председник Русије је даље навео да је, упркос прошлогодишњем паду заједничке трговине, ове године регистрован пораст од 10 одсто, али, како каже, један од најбитнијих пројеката за сарадњу са Њу Делхијем је коридор "Север-Југ"

"Много пута смо се враћали на ту тему и стално се бавимо њоме. Још једном потврђујем да сам заинтересован за реализацију овог великог пројекта", изјавио је Путин.

"Имамо и много других тема које су свакако занимљиве и важне – и за Иран и за Русију. Желео бих још једном да потврдим да смо се чврсто одлучили да развијамо (сарадњу) у свим овим правцима", додао је затим руски лидер.

Индијски званичник је са своје стране потврдио да није било никаквих измена у ставу Техерана према Москви након трагичне погибије бившег председника Ебрахима Раисија. 

image