Русија

Упозорење Путина: Употреба западног оружја великог домета представљаће улазак НАТО-а у сукоб

Ако Запад Кијеву дозволи да користи далекометно оружје по руској земљи то ће значити да земље НАТО-а ратују против Русије, каже председник Русије
Упозорење Путина: Употреба западног оружја великог домета представљаће улазак НАТО-а у сукоб© Kremlin.ru/Кристина Кормилицына, МИА «Россия сегодня»

Разговори о томе да ли Украјини треба дозволити да користи оружје великог домета за нападе на руску територију, о чему се данима уназад спекулише на Западу, су "замена теза", оценио је данас за ТАСС председник Русије Владимир Путин, објаснивши да се не ради толико о томе да је у питању оружје великог домета колико о томе да Украјинци не могу да га користе самостално, без директног мешања западног војног особља.  

"Није реч о дозволи или забрани за кијевски режим да изводи нападе на руску територију. Они и тако нападају (руску територију) уз помоћ беспилотних летелица и других средстава. Али, када се ради о коришћењу далекометног оружја високе прецизности које се производи на Западу - то је скроз друга прича. Ради се о томе да, као што сам већ говорио - а то ће потврдити било какви стручњаци и код нас и на Западу - украјинска армија није у стању, она не може да изводи нападе савременим далекометним системима високе прецизности западне производње. То је могуће само уз помоћ коришћења обавештајних података добијених путем сателита, а њима Украјина не расположе", објаснио је Путин.

Он је додао да Украјинци могу користити ове системе само уз помоћ података добијених преко сателита ЕУ или САД.

"Углавном, то су сателити НАТО-а", закључио је руски лидер.

Као другу битну ствар, за коју каже да је "веома важна", и "можда и кључна" наводи да "летачке задатке у те ракетне системе може да уноси само војно особље земаља НАТО-а". "Украјински војници то не могу да раде", рекао је он.

"Зато се не ради о томе да ли дозволити украјинском режиму да напада руску територију тим оружјем већ о томе да ли ће бити донета одлука да војници НАТО-а директно учествују у сукобу. Ако та одлука буде донета, то ће значити ништа друго до тога да се ради о директном учешћу земаља НАТО-а, САД, европских земаља у рату у Украјини. И то, природно, суштински мења саму суштину, природу сукоба. То ће значити да земље НАТО-а ратују против Русије. А, уколико је то тако, онда ћемо ми усвојити одговарајућу одлуку, полазећи од претњи са којима се суочавамо", упозорио је руски председник.

image