Русија

Министарство одбране Русије открива: НАТО планира да пошаље војску у Украјину

Акције западних земаља могле би да доведу до директног војног сукоба нуклеарних сила, упозоравају из руског Министарства одбране
Министарство одбране Русије открива: НАТО планира да пошаље војску у УкрајинуGetty © Sean Gallup

Земље НАТО-а желе да приморају Русију на преговоре по "формулама Кијева" и зато планирају да пошаљу своје трупе у Украјину, рекао је заменик руског министра одбране Александар Фомин, говорећи на отварању безбедносног форума у ​​Пекингу.

Министарство одбране Руске Федерације сматра да је у питању опасна игра која би могла да доведе до директног војног сукоба нуклеарних сила.

Руски председник Владимир Путин јуче је упозорио да Русија може да промени тактику сходно "претњи са којом се суочава", тј. чињеници да оружјем великог домета намењеном Кијеву за нападе на руску територију могу да управљају једино војници НАТО и САД уз помоћ коришћења обавештајних података добијених путем сателита.

Портпарол Беле куће Карин Жан Пјер одбила је да коментарише упозорење руског председника да НАТО разматра директни рат против Русије.

Притом, упозорио је заменик руског министра одбране, САД активно раде на новом издању своје нуклеарне доктрине, у којој се праг за употребу нуклеарног оружја може значајно смањити.

Коментаришући ситуацију у Курској области, Фомин је исткао да је Специјална војна операција добила нову димензију.

Фомин је навео да је инвазија украјинске војске на територију Курске области, започета почетком августа, спроведена уз свеобухватну подршку западних земаља.

С обзиром на то да је кијевски режим раније активно користио имиџ жртве у међународној арени и представљао своје војне акције искључиво као наводно поштену борбу за независност, јасно је да је агресија украјинских оружаних снага на цивилно становништво Русије коначно разоткрила ову лаж, истакао је Фомин.

Подсетимо, амерички председник Џозеф Бајден требало би данас да разговара с британским премијером Киром Стармером о томе да се Кијеву дозволи да западним оружјем великог домета гађа циљеве у дубини руске територије.

У Русији сматрају да је та одлука већ донета а да сада покушавају само да је лепо упакују кроз медије.

image