Русија

ФСБ разоткрио Лондон: Шта су британске дипломате радиле у Русији?

Овакви подаци дају за право Москви да активности британских дипломата послатих у Русију преко Директората сматра угрожавајуће по безбедност Руске Федерације
ФСБ разоткрио Лондон: Шта су британске дипломате радиле у Русији?Getty © Massimo Borchi/Atlantide Phototravel

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) је дошла до докумената који доказују да Велика Британија има кључну улогу у координацији ескалације међународне војно-политичке ситуације с циљем да се Русији нанесе стратешки пораз.

Координација субверзивне политике није усмерена само против Русије, већ и других земаља које су раније биле у саставу СССР, прецизирала је ФСБ.

Тело које има водећу улогу у овом процесу је Директорат за источну Европу и централну Азију при Форин офису који је, након почетка Специјалне војне операције, постао специјална служба чији је основни задатак да нанесе стратешки пораз Русији, указују у руској служби.

Овакви подаци дају за право Москви да активности британских дипломата послатих у Русију преко Директората сматра угрожавајуће по безбедност Руске Федерације.

Због тога је Министарство спољних послова РФ, на основу докумената које је доставио ФСБ и као одговор на бројне непријатељске кораке Лондона, укинуло акредитацију шесторици запослених у политичком одељењу британске амбасаде.

Поступци акредитованих британских дипломата су указивали на спровођење обавештајног и субверзивног рада, саопштило је руско Министарство спољних послова. 

Уколико руска служба буде открила да се и друге британске дипломате баве сличним акцијама, захтеваће превремени прекид њихових службених путовања у Русији, поручила је ФСБ.

Руско Министарство спољних послова у потпуности дели оцене које је изнела руска ФСБ о активностима британских дипломата, навела је портпарол МСП-а.

"Британска амбасада је прешла границе зацртане Бечком конвенцијом. Али најважније је то што се не ради само о формалној страни питања и непоштовању декларисаних активности, већ су посреди субверзивне акције које имају за циљ наношење штете нашем народу", навела је Захарова. 

Ово није први пут да ФСБ открива прикривени извиђачки и субверзивни рад Британаца у Русији. У фебруару ове године ФСБ је саопштила да су у Херсонској области откривене активности Британског савета, који је преко организација које контролише прикупљао обавештајне податке у интересу кијевског режима.

Конкретно, потврђено је да је Лондон користио украјинске избеглице које живе у Великој Британији за добијање обавештајних информација војно-политичке природе преко постојећих блиских веза у Херсонској области.

Са друге стране, званично наведени циљеви Британског савета су развој сарадње у области образовања, културе и уметности између Велике Британије и других земаља. У реалности, то тело је било само параван за рад британских обавештајних служби, открила је ФСБ.

image