"А кажу да чуда не постоје": Рањени руски новинар Подубни изашао из болнице

Главна уредница РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарита Симоњан је јавила да је ратни репортер рањен у Курској области пуштен са лечења

Новинар и ратни репортер Јевгениј Подубни пуштен је из болнице опорављен од повреда стечених на терену током напада украјинске војске дроном на Курску област, навела је главна уредница РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарита Симоњан.

"Жењу су пустили. Хвала ти, Господе. А кажу да чуда не постоје", написала је Симоњан на Телеграму

Дописник Сверуске државне телевизијске и радиодифузне компаније (ВГТРК) Јевгениј Подубни рањен је у пограничном региону Курске области првих дана украјинске инвазије.

Оружане снаге Украјине су дроном напале на аутомобил новинара који је том приликом тешко повређен. Пребачен је на интензивну негу у Курску регионалну болницу, где су обављена сва неопходна испитивања, а потом је послат на лечење на интензивној нези у Москву у Институт за хитну медицину.

Филмска екипа ВГТРК-а која је пратила Подубног није повређена.

Званична представница канцеларије Високог комесаријата Уједињених нација за људска права (ОХЦХР) Елизабет Тросел је поводом рањавања Подубног навела да напади на новинаре, чак и у ратним зонама, представљају кршење Женевске конвенције.

Све стране у сукобу морају да штите новинаре, а не да их директно нападају, поручила је представница ОХЦХР-а и нагласила да новинарима морају да буду гарантована права чак и ако су заробљени током ратних дејстава.