Русија

Медији: Креће ескалација, САД и Британија у УН дају зелено светло Кијеву за ударе на Русију?

Очекује се да ће амерички председник и британски премијер ускоро донети одлуку да украјинској војсци укину забрану употребе западног оружја дугог домета за ударе дубље на територију Русије и да ће то бити обелодањено у Њујорку крајем септембра
Медији: Креће ескалација, САД и Британија у УН дају зелено светло Кијеву за ударе на Русију?Getty © Chris Hondros

Сједињене Америчке Државе и Велика Британија би крајем септембра на седници Генералне скупштине УН у Њујорку могле да објаве да дозвољавају Кијеву да употреби западно оружје за ударе на територију Русије, пише "Политико" позивајући се на неименоване званичнике.

Амерички председник Џозеф Бајден има заказан састанак са британским премијером Киром Стармером где се очекује да ће донети одлуку да украјинској војсци укину забрану употребе западног оружја дугог домета за ударе дубље на територију Русије, не само на Крим и нове регионе за које тренутна ограничења не важе.

"Британски званичници рекли су да не очекују никакво званично саопштење овог викенда. А један од њих је навео да се надају да ће договор бити потврђен на маргинама Генералне скупштине УН," најављује "Политико".

Руски председник Владимир Путин јуче је упозорио да Русија може да промени тактику сходно "претњи са којом се суочава", тј. чињеници да оружјем великог домета намењеном Кијеву за нападе на руску територију могу да управљају једино војници НАТО и САД уз помоћ обавештајних података добијених путем сателита.

"Није реч о дозволи или забрани за кијевски режим да изводи нападе на руску територију. Они и тако нападају (руску територију) уз помоћ беспилотних летелица и других средстава. Али, када се ради о коришћењу далекометног оружја високе прецизности које се производи на Западу - то је скроз друга прича. Ради се о томе да, као што сам већ говорио - а то ће потврдити било какви стручњаци и код нас и на Западу - украјинска армија није у стању, она не може да изводи нападе савременим далекометним системима високе прецизности западне производње. То је могуће само уз помоћ коришћења обавештајних података добијених путем сателита, а њима Украјина не расположе," објаснио је Путин.

Седница Генералне скупштине УН ће се одржати у Њујорку од 24. до 30. септембра.

image