Русија

Ослобођено још једно насеље у ДНР, 103 руска војника се вратила из заробљеништва (ВИДЕО)

Системи ПВО руске војске су у протекла 24 часа оборили три тактичке балистичке ракете АТАЦМС америчке производње, три вођене бомбе француске производње "хамер" и 53 беспилотне летелице
Ослобођено још једно насеље у ДНР, 103 руска војника се вратила из заробљеништва (ВИДЕО)© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Оружане снаге Руске Федерације ослободиле су Желано Перво у ДНР, саопштило је руско Министарство одбране.

У Министарству су навели да је Русија, из украјинског заробљеништва, вратила 103 војника, који су били заробљени у Курској области.

"Сви војници су тренутно у Белорусији, где им се пружа неопходна помоћ", наводи се у саопштењу и додаје да су Уједињени Арапски Емирати пружили хуманитарно посредовање приликом повратка руских војника из заточеништва.

Јединице групе трупа "Север" неутралисале су готово 110 војника, уништиле два возила, топ-хаубицу Д-20 и хаубицу Д-30.

Јединице групе трупа "Запад" побољшале су тактички положај на фронту, док је непријатељ изгубио 520 војника, шест возила, самоходну хаубицу "брејвхарт", две хаубице "гвоздика" и две станице за електронско ратовање.

Јединице групе трупа "Југ" елиминисале су готово 715 војника, пет возила, хаубице ФХ-70 и М777, топ-хаубицу Д-20, две хаубице Д-30 и четири складишта муниције.

Јединице групе снага "Центар" наставиле су да напредују у дубину одбране непријатеља, и неутралисале готово 560 војника украјинске војске. Уништена је хаубица М777 америчке производње, две хаубице "мста-б", самоходна хаубица "акација" и хаубица Д-30.

Јединице групе трупа "Исток" заузеле су повољније положаје на фронту, а непријатељ је изгубио готово 105 војника, тенк и хаубицу "цезар" француске производње.

Јединице групе трупа "Дњепар" неутралисале су готово 80 војника, седам возила, хаубицу М777 америчке производње и самоходну хаубицу "гвоздика".

Јединице групе трупа "Север" за дан су одбиле пет противнапада непријатеља, услед чега је елиминисано и рањено готово 30 војника, уништено борбено оклопно возило и аутомобил.

Уз подршку армијске авијације и артиљеријске ватре, одбијено је пет покушаја непријатеља да пробије границу Руске Федерације код насеља Нови Пут, Медвежје и Весело. Том приликом елиминисано је и рањено готово 40 војника, уништена два тенка, оклопни транспортер, пет борбених оклопних возила и аутомобил.

Оружане снаге Украјине за 24 часа изгубиле су готово 300 војних лица и 15 јединица оклопних возила, укључујући два тенка, оклопни транспортер и 12 оклопних борбених возила, као и два артиљеријска оруђа и пет возила у Курској области. Заробљено је пет припадника украјинске војске.

Оперативно-тактичка авијација, јединице опремљене беспилотним летелицама, ракетне и артиљеријске снаге Оружаних снага Руске Федерације погодиле су аеродроме, базе са чамцима специјалних снага Украјине, као и положаје живе силе и технике украјинске војске у 132 округа.

Системи ПВО руске војске су у протекла 24 часа оборили три тактичке балистичке ракете АТАЦМС америчке производње, три вођене бомбе француске производње "хамер" и 53 беспилотне летелице.

image