Русија

МСП: Запад дозволио Кијеву ударе на Русију, наш одговор ће бити немилосрдан

Одлука Вашингтона и и Лондона за употребу ракета дугог домета на територији Руске Федерације већ постоји, рекао је заменик руског министра спољних послова
МСП: Запад дозволио Кијеву ударе на Русију, наш одговор ће бити немилосрдан© MFA Russia/via Globallookpress.com

САД и Британија су Кијеву већ издале све дозволе и бланш карте за употребу ракета дугог домета на територији Руске Федерације, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Он је истакао да ће Москва немилосрдно одговорити уколико САД укину ограничење Кијеву на примену високо прецизних ракета за нападе на руску територију.

"Руски председник Владимир Путин је рекао све на ту тему. Одлука постоји, све је карт-бланш, дозволе клијентима из Кијева исписане, због тога смо спремни на све и реаговаћемо немилосрдно", казао је Рјабков новинарима.

Он је додао и да ће Москва предузети комплексне, војно-техничке мере, ако на територији Јапана буду распоређене америчке ракете средњег домета.

"Нека се прво деси нешто у вези с тим о чему сада колају гласине. А онда ће добити комплексан одговор, између осталог и војно-технички. Дали смо им безброј шанси да се избегне таква ескалација и за сада руски мораторијум на распоређивање одговарајућих система остаје на снази", прецизирао је руски дипломата.

Извоз титанијума

Рјабков је рекао да у Москви не искључују могућност увођење циљаних ограничења на извоз урана, титанијума и никла, али се сада разматрају све могуће последице таквог корака.

"Економске контрамере санкцијама могу бити различите. То што је ова тема доспела у јавни простор је сигнал сам по себи. Одмеравамо аргументе за и против, разматрамо последице, овде не треба одлуку доносити исхитрено", навео је Рјабков. 

Према његовим речима, председник, федерални органи извршне власти, сви који се тиме баве неће се руководити емоцијама и ништа се неће решавати тако да се после зажали.

"Данас су акције Сједињених Држава и њихових западних сателита добиле размере потпуне економске агресије у оквиру хибридног рата, који они воде са Русијом, на максимуму", закључио је Рјабков.

image