Русија

Захарова: Америка објавила информациони рат телевизији РТ

Према речима портпарола Министарства спољних послова Русије, САД су оваквим поступцима прогласиле руске новинаре за мету, а вршиће притисак сакривајући се иза закона и искористиће сваку прилику да "затворе, малтретирају и казне"
Захарова: Америка објавила информациони рат телевизији РТ© Misha Friedman/Getty Images

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да су нове оптужбе САД на рачун руске телевизије РТ – објава информационог рата, заснован на русофобији.

"Овде се не ради само о санкцијама нити о рестриктивним мерама. Ово је директна објава информационог рата. Директно, без било какве алтернативе и заснива се на апсолутно јасној русофобичној националистичкој идеологији каква је могла да се види више пута током историје, али најизражајније тридесетих година 20. века", рекла је Захарова за телевизију ТВЦ.

Према њеним речима, САД су оваквим поступцима прогласиле руске новинаре за мету, а вршиће притисак сакривајући се иза закона и искористиће сваку прилику да "затворе, малтретирају и казне".

Амерички државни секретар Ентони Блинкен раније је оптужио РТ за наводно учешће у "тајним операцијама, мешања у послове других земаља и војне набавке".

Он је саопштио да САД уводе санкције против три структуре и два лица у вези са оптужбама на рачун РТ. И координатор центра за глобалну сарадњу при Стејт департменту Џејмс Рубин саопштио је да су планиране санкције против РТ "најстроже могуће".

Министарство финансија САД саопштило је да је увело санкције против медијске групе "Русија севодња" и њеног генералног директора Дмитрија Киселева.

У саопштењу које налази на званичном сајту Министарство финансија је такође наложено да се све финансијске трансакције са медијском групом "Русија севодња" окончају до 13. новембра 2024. године.

САД су раније увеле санкције медијској групи "Русија севодња", РИА Новости, РТ, "Спутњику" и "Раптлију", а ограничења се односе и на главну уредницу медијске групе РТ Маргариту Симоњан и на неколико главних менаџера овог ТВ канала. 

Као разлог за увођење санкција истиче се наводни "непријатељски утицај на председничке изборе у Америци". 

Главна уредница РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарита Симоњан изјавила је тада да су само прошле године пројекти ове медијске групе на енглеском језику имали су скоро 14 милијарди прегледа, а "САД то боли, јер је то више од наших најближих конкурената, Би-Би-Сија и Си-Ен-Ена".

image