Русија

Путин честитао годишњицу агенције ТАСС: Заштитити принципе поузданих информација

Напоменуо је да је историја новинске агенције нераскидиво повезана са историјом земље, а "само име ТАСС одавно је постало легендарно"
Путин честитао годишњицу агенције ТАСС: Заштитити принципе поузданих информацијаGetty © Sefa Karacan/Anadolu

Председник Русије Владимир Путин изјавио је, поводом 120. годишњице руске новинске агенције ТАСС, да је у обликовању мултиполарног света, посебно важно заштитити истинску слободу говора.

"Сада, када је у току сложен процес формирања мултиполарности, посебно је важно заштитити принципе поузданих информација. Права слобода говора, која нам, одражавајући различита мишљења, омогућава да тражимо компромисе и заједничке приступе решавању светских проблема", рекао је он у видео поруци приказаној на свечаној вечери у Бољшој театру.

"Драги пријатељи, искрено честитам целом тиму ТАСС-а, његовим ветеранима, свима који су овде радили у различитим периодима, 120. годишњицу од оснивања руске новинске телеграфске агенције", рекао је Путин.

Напоменуо је да је историја новинске агенције нераскидиво повезана са историјом земље, а "само име ТАСС одавно је постало легендарно".

Руски лидер је подсетио да је ТАСС од првих дана свог рада одражавао дух и дух времена, брзо и јасно извештавао о догађајима који се дешавају било где на планети и постављао највише стандарде новинарства.

Посебну пажњу посветио је раду агенције током Другог светског рата, описујући је као "херојску страницу ТАСС-а".

"Рад дописника са фронта, њихова храброст и жеља за победом створили су непроцењиву хронику подвига народа који је сломио нацизам", рекао је председник.

Према речима руског лидера, ТАСС данас одржава континуитет најбољих традиција, представља прави извор кадрова за нове генерације новинара и динамично се развија – како то захтева савремена дигитална ера.

Историја прве државне новинске агенције Русије ТАСС почела је са Телеграфском агенцијом Санкт Петербурга, чији је први радни дан био 1. септембар (14. септембар по новом календару) 1904. године. 

ТАСС је једна од најцитиранијих руских новинских агенција са вестима на руском, енглеском, арапском, шпанском, кинеском и француском, као и обимном базом података фото и видео материјала. Агенција има 130 канцеларија у Русији и иностранству, регионални информативни центри ТАСС-а раде у Санкт Петербургу, Новосибирску, Јекатеринбургу и Пјатигорску, а агенцијски прес центри су отворени у Калињинграду и Ставропољу.

image