Русија

Русијa оборилa два авиона Су-27: Уништен воз украјинске војске са страним наоружањем

Системи ПВО руске војске су у протекла 24 часа оборили један МиГ-29, ракету лансирану из система ХИМАРС, четири вођене бомбе француске производње "хамер" и 55 беспилотних летелица
Русијa оборилa два авиона Су-27: Уништен воз украјинске војске са страним наоружањемGetty © Pavel Pavlov/Anadolu Agency

Ваздушно-космичке снаге Русије обориле су два вишенаменска борбена авиона Су-27 украјинског ратног ваздухопловства су у протекла 24 сата, саопштило је руско Министарство одбране.

Како се наводи у саопштењу, системи ПВО руске војске су у протекла 24 часа оборили један МиГ-29, ракету лансирану из система ХИМАРС, четири вођене бомбе француске производње "хамер" и 55 беспилотних летелица, а 22 су биле изван зоне Специјалне војне операције.

Поред тога, руско Министарство одбране саопштило је и да су Оружане снаге Руске Федерације уништиле воз украјинске војске у коме се налазило страно наоружање.

"Оперативно-тактичка авијација, јединице опремљене беспилотним летелицама, ракетне и артиљеријске снаге групација Оружаних снага Руске Федерације уништиле су воз са страним наоружањем и складиште ракетног и артиљеријског наоружања, а оштетиле су и складишта за беспилотне чамце, беспилотне летелице и радионица за производњу компоненти за оперативно-тактичке ракете, као и концентрације непријатељске људства и војне технике у 148 округа", наводи се у саопштењу.

Јединице групе трупа "Север" неутралисале су готово 150 војника, уништиле пет борбених оклопних возила, четири аутомобила, француску самоходну хаубицу "цезар", америчку хаубицу М114, топ-хаубицу Д-20, три хаубице Д-30 и британску Л-119.

Јединице групе трупа "Запад" побољшале су тактичку позицију, а непријатељ је изгубио готово 570 војних лица, седам возила, америчку хаубицу М777 и М198, британску вучну хаубицу ФХ-70 , хаубицу "мста-б" , две хаубице Л-119, радарски систем за противбатеријску борбу АН/ТПК-50, као и четири складишта муниције.

Јединице групе трупа "Југ" заузеле су повољније положаје на фронту, док је украјинска војска изгубила готово 765 војника, десет возила, топ-хаубицу Д-20, хаубицу "мста-б", самоходну хаубицу "гвоздика", две хаубице Л-119, хаубицу М119, као и пет складишта муниције.

Јединице групе трупа "Центар" наставиле су да напредују у дубину одбране непријатеља, а неутралисано је готово 545 војника, уништена три камионета, хаубица М777 америчке производње, две хаубице "мста-б" , хаубица Д-30 и противтенковски топ "рапира".

Јединице групе трупа "Исток" заузеле су повољније положаје на фронту, а непријатељ је изгубио готово 110 војних лица, два борбена возила пешадије, два борбена оклопна возила и три возила.

Јединице групе трупа "Дњепар" неутралисале су готово 75 војника, уништиле два тенка и пет возила.

image