Русија

Медији: САД страхују од пораза Украјине ове зиме

Америка страхује да би Украјина ове зиме могла да изгуби рат због колапса енергетског система
Медији: САД страхују од пораза Украјине ове зимеwww.globallookpress.com © Nina Liashonok

САД страхују да би Украјина ове зиме могла да изгуби рат због колапса енергетског система. Ризик да Украјина изгуби рат ове зиме подстакао је Вашингтон и Лондон да преиспитају како Кијев користи ракете дугог домета које је испоручио Запад, али Сједињене Државе остају опрезне у погледу ескалације сукоба, пише "Политико".

Овај медиј наводи да се у Кијеву надају да ће успети да превазиђу проблеме који би могли угрозити украјински енергетски систем и да ће се страхови Американаца показати као неосновани.

"Без обзира на то, Сједињене Државе нису спремне да дозволе украјинским оружаним снагама да испаљују ракете на Русију, али могу укинути ограничења за коришћење британских 'сторм шедоу' у те сврхе", пише "Политико".

Сада се на Западу воде расправе о укидању забране употребе западног далекометног оружја од стране Оружаних снага Украјине за ударе дубоко у Русију.

О овом питању требало је да се разговарају председник САД Џозеф Бајден и британски премијер Кир Стармер, али то се, како су известили медији, није десило.

Став Русије

Владимир Путин је у четвртак рекао да НАТО разговара не само о могућности да Оружане снаге Украјине користе западно оружје дугог домета, већ и о директном учешћу у сукобу.

"Када је реч о употреби високопрецизног далекометног наоружања западне производње, треба имати на уму да се такве операције изводе уз учешће војске земаља алијансе, јер само оне могу да уђу у мисије лета у ракетне системе", истакао је Путин.

Он је нагласио да ће директно учешће Запада у конфронтацији у Украјини значајно променити њену суштину и значити да су чланице НАТО-а – САД и европске земље – у рату са Русијом, а да ће Москва доносити одлуке на основу претњи које се појаве пред њом.

image