Русија

РФ упозорава на нову провокацију Кијева и САД: У плану напад под лажном заставом на дечији објекат

Украјинци на овај начин желе да у очима јавности оправдају дозволу за коришћење оружја великог домета за нападе дубоко на руску територију, тврди Москва
РФ упозорава на нову провокацију Кијева и САД: У плану напад под лажном заставом на дечији објекатGetty © ser-alim

Сједињене Америчке Државе подстичу Украјину да изведе нову провокацију која ће довести до великог броја жртава, а за коју ће бити окривљена Москва, упозорава данас Спољна обавештајна служба Руске Федерације (СВР), наводећи да је у плану да се исценира ракетни напад на дечији објекат који се налази на територији под контролом Кијева.

Москва даље наводи да се као мета разматрају дечије болнице и обданишта и објашњава да Кијев на овај начин жели да оправда дозволу за коришћење оружја великог домета за нападе дубоко на руску територију

"Предвиђено је да о овој трагедији медији широко извештавају уз учешће водећих међународних медија. Клика Зеленског не мари за живот украјинске деце која су на овај начин угрожена", упозорава руска служба.

Осим тога, "руководство Украјине се нада да ће на тако нељудски начин појачати борбени дух Оружаних снага Украјине" и "привући подршку земаља Глобалног југа", наводи се даље у саопштењу. 

"Истовремено, Американци планирају да искористе провокацију за појачање своје већ покренуте кампање притисака на Иран, као и на Северну Кореју, због наводног снабдевања Москве балистичким ракетама. Претпоставља се да ће се тврдити да је управо таква муниција коришћена у нападима на дечју установу. Амерички државни секретар Ентони Блинкен је већ позвао земље ЕУ да уведу нове санкције против Техерана и Пјонгјанга због предаје наоружања руској страни. Тиме Вашингтон наводи Европљане да одмах и што оштрије одговоре на инцидент, и осуде Русију и њене партнере", наводи СВР и закључује да Кијев и његови спонзори одбијају да уче на својим грешкама. 

"После низа крвавих провокација, мало ко у свету више верује у 'лукавост' Москве и 'невиност' Кијева", поручује руска служба.

image