Русија

Русија усвојила стратегију за развој културе до 2030.

Очување нашег наслеђа и историјског сећања је један од најважнијих приоритета наше државе, објаснио је премијер Михаил Мишустин
Русија усвојила стратегију за развој културе до 2030.Getty © ilkercelik

Влада Русије усвојила је Стратегију државне културне политике до 2030. године, потврдио је данас премијер Михаил Мишустин.

"Влада наставља да ствара услове за очување традиционалних духовних и моралних вредности, заштиту историјског сећања и јединственог наслеђа наших народа како би се обезбедио јединствен културни простор за јачање суверенитета наше земље и унапређење квалитета живота наших људи. У том циљу, у складу са председничким указом, усвојена је Стратегија државне културне политике за наредних седам година", рекао је Мишустин на састанку са својим заменицима.

Премијер је одредио Татјану Голикову, једну од својих заменика, да лично прати реализацију стратегије.

"Тема је веома важна, молим Вас да је држите под својом личном контролом, да учините све што је потребно за културно, духовно образовање, просвећивање младих. Очување нашег наслеђа и историјског сећања је један од најважнијих приоритета наше државе ", нагласио је премијер.

Шта пише у Стратегији?

Како открива ТАСС, главни циљеви Стратегије су очување јединственог културног простора, јачање грађанског идентитета и јединства руског друштва, стварање услова за одгајање "хармонично" развијене личности. У плану је да се свакој особи омогући да реализује свој стваралачки потенцијал и да се за све грађане обезбеди исти приступ културном садржају,укључујући и људе са инвалидитетом, без обзира на то где живе. 

У документу се даље истиче важност очувања традиционалних вредности, норми и обичаја руског друштва. Један од приоритета је и да се осигура културни суверенитет државе и "повећа статус" Руске Федерације у свету када је реч о хуманитарном и културном аспекту. Истиче се и важност интеграције нових региона у културни простор осталог дела Русије. 

Квалитет садржаја који се пласира јавности такође је препознат као ствар од изузетне важности. Управо то је, када је реч о књижевности, уметности, штампаним издањима и домаћој филмској индустрији, означено као питање на које ће бити обраћена посебна пажња. 

image