Русија

Откривени једна крађа и случај примања мита у Министарству одбране Русије

Крађа је изведена на рачун средстава који су издвојени за изградњу центра за управљање комуникацијама, док су у склопу другог случаја два официра МО РФ признала да су примили мито у износу од око 108.000 евра како би ослабили контролу пријема роба која стиже за потребе војске
Откривени једна крађа и случај примања мита у Министарству одбране Русијеwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Безбедносне структуре Русије саопштиле су данас да је у Краснојарску, граду на југу Сибира, покренут кривични поступак због крађе око милијарду рубаља (скоро 10 милиона евра) од Министарства одбране Русије.

Овај новац, како се наводи, био је намењен изградњи центра за управљање комуникацијама.

С тим у вези, приведен је шеф компаније "ЕРСМ Сибир" Роман Безруков. 

Како се наводи на сајту предузећа, компанија је основана 2012. године од стране стручњака који су имали успешно искуство у пројектовању и изградњи малих, средњих и великих електроенергетских објеката.

ТАСС преноси да истражитељи сумњају да у малверзацијама није учествовао само Безруков, иако је његов рачун у банци коришћен за одлив средстава. 

Наводи се да је неколико других лица у периоду од маја 2021. до марта 2023. учествовало у крађи новца од МО Русије, иако њихов идентитет за сада није откривен.

Друга два официра осумњичена да су примила велико мито

Истражни комитет Русије у међувремену јавља да се два официра војног представништва Министарства одбране Русије Иван Популовски и Григориј Зорин сумњиче да су (у склопу другог случаја) примили мито у износу од више од 11 милиона рубаља (око 108.000 евра).

Официри су, како пишу РИА Новости, добили мито како би ослабили контролу пријема робе коју је држава наручила за војску. У питању су електрични производи и каблови чија се вредност процењује да износи 1,2 милијарде рубаља. 

Популовски и Зорин су признали кривицу и истрага сада проверава да ли су учествовали у још неким сличним активностима. 

image