Русија

Захарова: Санкције руским медијима су одговор за ситуацију око Гершковича - одговорићемо и ми

Портпаролка Министарства спољних послова Русије реаговала је данас на недавно уведене санкције против руских медија и на најаву Вашингтона да је заједно са Лондоном и Отавом покренуо дипломатску борбу против РТ
Захарова: Санкције руским медијима су одговор за ситуацију око Гершковича - одговорићемо и миGetty © Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency

Америчке санкције против руских медија су одговор америчке службе на ситуацију са новинаром "Волстрит џорнала" и шпијуном Еваном Гершковичем, рекла је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова и додала да Русија спрема одговор на недавно уведене санкције против својих медија.

Гершкович је новинар којег је Москва разоткрила у шпијунажи, за шта га је касније и осудила на 16 година строгог затвора. Ипак, он је убрзо након пресуде пуштен на слободу у склопу највеће до сада размене заробљеника Русије и САД

"Руска извршна власт реагује, ситуација је процењена. Што се тиче одговора, он ће бити осмишљен", рекла је Захарова за "Први канал".

Она је објаснила да је Вашингтон последњим мерама не само оптужио РТ да, као што су то Американци и раније говорили, ова медијска кућа "шири лажи, фејкове и да се меша у унутрашње послове", већ су сада рекли да је рад РТ "наводно повезан са радом руских обавештајних служби". 

"То јест, они су узели праве оптужбе које су биле изречене Гершковичу, и просто их вештачким путем неметнули целој корпорацији", рекла је Захарова. 

Подсетимо, Министарство финансија САД је увело санкције против медијске групе "Русија севодња", РИА Новости, РТ, Спутњика и Раптлија, а ограничења се односе и на главну уредницу медијске групе РТ Маргариту Симоњан и на низ главних менаџера овог ТВ канала. Као разлог за увођење санкција истиче се наводни "непријатељски утицај на председничке изборе у Америци".

Симоњан је након тога изјавила да су само прошле године пројекти РТ на енглеском језику имали скоро 14 милијарди прегледа. То, како је објаснила, боли САД, јер је то више од најближих конкурената РТ, британског Би-Би-Сија и америчког Си-Ен-Ена.

Пре неколико дана, Вашингтон је, заједно са Отавом и Лондоном, покренуо дипломатску борбу против РТ, о чему је говорио амерички државни секретар Ентони Блинкен. Он је, најављујући нове мере, рекао да позива савезнике и партнере из целог света да им се придруже у борби против претње коју представља РТ. Шеф америчке дипломатије тада је тврдио да се РТ наводно мешао у суверене послове страних држава, као и да је био умешан у тајне операције, због чега је најавио увођење додатних санкција.

Тада је санкционисан и генерални директор "Русија севодња" Дмитриј Кисељов.

image