Русија

Кремљ о санкцијама РТ: На граници са лудилом, било би смешно да није тужно

Америчке власти користе најбескрупулозније методе да потисну сваку алтернативну тачку гледишта, нагласио је Дмитриј Песков
Кремљ о санкцијама РТ: На граници са лудилом, било би смешно да није тужноGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Америчке санкције против руских медија, међу којима је и РТ, показују колико далеко су САД спремне да иду у покушајима да угуше Руску Федерацију, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Оптужбе које долазе из САД, посебно од високих званичника, на рачун руских медија се граниче са лудилом. Било би смешно да није тужно", навео је Песков.

Нападе на медије, новинаре и руководиоце медијских кућа сматрамо неприхватљивим, нагласио је портпарол.

Америчке власти користе најбескрупулозније методе да потисну сваку алтернативну тачку гледишта, закључио је Песков.

На питање како заштити главну уредницу медијске групе РТ Маргариту Симоњан, Песков је одговорио: "Она сама је способна да заштити кога год хоће".

Министарство финансија САД је увело санкције против медијске групе "Русија севодња", РИА Новости, РТ, Спутњика и Раптлија, а ограничења се односе и на главну уредницу медијске групе РТ Маргариту Симоњан и на низ главних менаџера овог ТВ канала. Као разлог за увођење санкција истиче се наводни "непријатељски утицај на председничке изборе у Америци".

Симоњан је након тога изјавила да су само прошле године пројекти РТ на енглеском језику имали скоро 14 милијарди прегледа. То, како је објаснила, боли САД, јер је то више од најближих конкурената РТ, британског Би-Би-Сија и америчког Си-Ен-Ена.

Пре неколико дана, Вашингтон је, заједно са Отавом и Лондоном, покренуо дипломатску борбу против РТ. Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао  је, најављујући нове мере, савезнике и партнере из целог света да им се придруже у борби против претње коју представља РТ.

Шеф америчке дипломатије тада је устврдио да се РТ наводно мешао у суверене послове страних држава, као и да је био умешан у тајне операције, због чега је најавио увођење додатних санкција.

image