Лавров о санкцијама РТ: Ово ни Џорџ Орвел не би могао да замисли

Америка са својим сателитима ради све могуће да заустави објективни процес формирања мултиполарног, правичног, демократског светског претка, рекао је руски министар спољних послова

Џорџ Орвел је имао богату машту и способност да предвиди будуће догађаје, али ни он није могао да замисли да ће "тоталитарна држава" изгледати овако, указао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, коментаришући санкције које су САД увеле РТ.

"Орвел је описао неке контуре тоталитарне државе, али није могао да проникне у дубину тоталитаризма који видимо у оквиру 'поретка заснованог на правилима' који намећу САД", рекао је руски министар на конференцији за медије.

Он је јавност упутио је на изјаве у вези са санкционисањем РТ портпарола Кремља Дмитрија Пескова и званичне представнице руског Министартсва спољних послова Марије Захарове.

"Немам шта да додам. Садашњи руководиоци у Вашингтону који гуше свако другачије мишљење су превазишли и (машту) самог Џорџа Орвела", рекао је Лавров.

"У питању је чист тоталитаризам у односу на који чак и макартизам изгледа као дечија игра", додао је министар.

Лавров је изразио наду да је то "јасно независним посматрачима који прате догађаје у свету и то како САД са својим сателитима раде све могуће, немогуће и незамисливо да зауставе објективни процес формирања мултиполарног, правичног, демократског светског претка".

Министарство финансија САД је увело санкције против медијске групе "Русија севодња", РИА Новости, РТ, "Спутњика" и "Раптлија", а ограничења се односе и на главну уредницу медијске групе Маргариту Симоњан и на низ главних менаџера РТ. Као разлог за увођење санкција истиче се наводни "непријатељски утицај на председничке изборе у Америци".

Симоњанова је након тога изјавила да су само прошле године пројекти РТ на енглеском језику имали скоро 14 милијарди прегледа. То, како је објаснила, боли САД, јер је то више од најближих конкурената РТ, британског Би-Би-Сија и америчког Си-Ен-Ена.

Пре неколико дана, Вашингтон је, заједно са Отавом и Лондоном, покренуо дипломатску борбу против РТ. Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао  је, најављујући нове мере, савезнике и партнере из целог света да им се придруже у борби против претње коју представља РТ.

Шеф америчке дипломатије тада је устврдио да се РТ наводно мешао у суверене послове страних држава, као и да је био умешан у тајне операције, због чега је најавио увођење додатних санкција.