Почело је: "Мета" блокира РТ у својим апликацијама

Према америчким званичницима, РТ спроводи тајне операције информационог ратовања широм света као "рука" руских шпијунских агенција, пише "Ен-Би-Си њуз"

Компанија "Мета" ће блокирати РТ и медијску групу "Русија севодња" у својим апликацијама због америчких санкција, преноси "Ен-Би-Си њуз".

"Након пажљиве анализе, проширили смо своје кораке против државних руских медија. 'Русија севодња', РТ и сродне структуре су блокиране у нашим апликацијама на глобалном нивоу због деловања који се доводи у везу са страним мешањем", поручили су из компаније.

Амерички званичници су прошле недеље оптужили РТ да спроводи тајне операције информационог ратовања широм света као рука руских шпијунских агенција.

"Мета", која укључује платформе као што су Фејсбук и Инстаграм, ограничила је приступ РТ и Спутњику широм Европске уније још 2022. године због сукоба у Украјини. Истовремено, Икс (раније Твитер) и друге платформе су финализирале забране у сенци, додатно смањујући видљивост садржаја РТ-а.

Руски мултимедијални емитер РТ последњих година се суочио са надзором и ограничењима западних земаља без преседана. Мере које су предузете против овог медија значајно су ескалирале у периоду од 2022. до 2024. године.

Све већи напори западних земаља да смање утицај и оперативни капацитет РТ-а одражавају шире геополитичке тензије и страхове од промене медијског пејзажа.

Америчка страна сматра да се РТ наводно мешао у суверене послове страних држава, као и да је био умешан у тајне операције, због чега је најавио увођење додатних санкција.

Министарство финансија САД увело je санкције против медијске групе "Русија севодња", РИА Новости, РТ, Спутњика и Раптлија, а ограничења се односе и на главну уредницу медијске групе Маргариту Симоњан, као и њене заменике, али и на низ главних менаџера РТ. Као разлог за увођење санкција истиче се наводни "непријатељски утицај на председничке изборе у Америци".

"Америчке санкције против руских медија показују колико далеко су САД спремне да иду у покушајима да угуше Руску Федерацију. Оптужбе које долазе из Вашингтона, посебно од високих званичника, на рачун руских медија се граниче са лудилом. Било би смешно да није тужно", поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков и истакао да се Москва није и неће мешати у америчку унутрашњу политику.