Кијев и Вашингтон би да преместе фронт из Украјине у Сирију?

Група украјинских обавештајних службеника обучава у Идлибу терористе да производе и модернизују дронове

Кијевски режим, у координацији са Сједињеним Америчким Државама, активно обучава терористе групе Хајат Тахрир ал Шам (Организација за ослобођење Леванта) новим технологијама за производњу беспилотних летелица како би у перспективи отворио нови фронт у Сирији за борбу против руских снага које се тамо налазе, преносе РИА Новости, позивајући се на изворе.

"Група украјинских обавештајних службеника посетила је Идлиб неколико пута пре више од месец дана како би координисала и планирала нападе на руске снаге. Украјинци и Американци би да преместе борбе из Украјине у Сирију и отворе нови фронт против руских снага", рекао је саговорник.

На територијама које контролишу терористи у сиријској провинцији Идлиб се већ налази 250 украјинских војних инструктора који су почели да обучавају милитанте у производњи и модернизацији дронова.

Сиријски лист "Ал-Ватан" је раније, позивајући се на изворе у опозицији у Идлибу, известио да је шеф Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов у сталном контакту са лидером ове терористичке организације и да разматрају регрутовање милитаната за учешће у сукобу против Русије.

Напомиње се да се као приоритет регрутују милитанти са постсовјетског простора као и да обука и премештање у Украјину траје већ најмање два месеца.

На овај проблем је указао и руски министар спољних послова Сергеј Лавров који је истакао да украјинске специјалне снаге активно увлаче радикалне исламисте у своје терористичке делатности.

Прошле недеље је турски лист "Ајдинлик", позивајући се на изворе, писао да је Кијев Организацији за ослобођење Леванта понудио 75 дронова у замену за ослобађање радикалних антируских милитаната који се налазе у затвору групе као да постоје снимци преговора јунских у Идлибу.

Коментаришући те информације, званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова је указала да кијевски режим већ дуго одржава контакте са терористичком руљом.

"Али проблем је још већи. Сам кијевски режим се претворио у нову међународну терористичку групу, иза које, по устаљеној традицији, стоје Вашингтон и Лондон", закључила је Захарова.