Русија

Наришкин: Европски политичари наклоњени САД понављају колаборационистичу политику из Другог светског

Проамерички режими у неким великим европским државама игноришу фундаменталне интересе својих народа, оценио је директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације
Наришкин: Европски политичари наклоњени САД понављају колаборационистичу политику из Другог светскогwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Садашњи проамерички режими у појединим европским државама у великој мери понављају акције пронацистичких колаборационистичких влада из Другог светског рата, рекао је Сергеј Наришкин, председник Руског историјског друштва и директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације.

Према његовим речима, они који држе власт у неким великим европским државама игноришу фундаменталне интересе својих држава и народа.

Наришкин је нагласио да се овим "антинародним елитама" супротстављају "мале, али организоване и истински националне снаге".

Наришкин је, говорећи на округлом столу посвећеном историји отпора нацизму и антифашистичким протестима у европским земљама током Другог светског рата, признао да је својевремено био пријатно задивљен како Словачка негује сећање на заједничку борбу са совјетским народом против нациста у Другом светском рату.

"Веома је пријатно што се то сада наставља", додао је Наришкин и напоменуо да је пре 10 година "имао срећу да посети Банску Бистрицу и прославу годишњице словачког националног устанка".

"Био сам пријатно изненађен колико се Словачка топло и пажљиво односи према очувању сећања на словачки национални устанак и заједничку борбу са совјетским народом против нациста. И веома је пријатно да таква позиција и словачког народа и словачке владе данас сачувана", рекао је Наришкин.

image