Још једна новина за комплет опреме "легионар": Руски војници ће бити опремљени извиђачким дроновима

Према речима председника "Калашњикова" Алана Лушњикова, употреба лаког малогабаритног дрона, "који се лансира буквално из руке", олакшаће војном особљу извиђање и заштиту у борби

Беспосадни ваздухоплов "каракурт" је укључен у трећу генерацију комплета личне опреме "легионар", коју развија "Калашњиков", саопштио је овај руски концерн на свом телеграм каналу.

"Концерн 'Калашњиков', главни добављач борбене опреме за Оружане снаге Русије, укључио је дрон 'каракурт' у трећу генерацију борбене опреме 'легионар' која се налази у фази развоја. Дрон се тренутно тестира у зони Специјалне војне операције", наводи се у саопштењу.

Према речима председника "Калашњикова" Алана Лушњикова, употреба лаког малогабаритног дрона, "који се лансира буквално из руке", олакшаће војном особљу извиђање и заштиту у борби.

Према оценама оператера, тактичко-техничке карактеристике "каракурта" обезбеђују високу ситуациону свест војника на бојном пољу, а самим тим и брзину доношења одлука у борбеним условима, укључујући и у зони СВО.

"Каракурт" малогабаритни извиђачки дрон са способношћу визуелног извиђања из ваздуха, уз пренос података у реалном времену. Главна предност дрона је могућност лансирања из скученог простора, уз помоћ компактног транспортно-лансирног контејнера, односно лансирне цеви.

Раније је "Калашњиков" на форуму "Армија 2024" представио још један елемент комплета опреме "легионар", а то је индивидуални комплет прве помоћи.