Руски ракеташи спремни за сусрет са Ф-16: Радујемо се састанку, сваки авион ће бити оборен

Припадници снага ПВО руске војске су истакли да је на прилазу Криму формирана вишеслојна мрежа противваздухопловне и противракетне одбране која се простире у дубину територије

Посаде система ПВО "бук-м2" групе трупа "Дњепар" прошле су специјалну обуку за пресретање и уништавање авиона Ф-16, рекао је за "РИА Новости" командант једне од посада ових система, са позивним знаком "Каскад". 

"Да, апсолутно смо спремни, не видим никакав проблем у томе. Можемо се носити са тим врло лако. Врло лако можемо да их идентификујемо по њиховим карактеристикама и можемо да дејствујемо по тим летелицама", изјавио је он.

Према речима "Каскада", посаде су похађале курсеве ради припреме за сусрет са Ф-16.

"У принципу спремни смо сто одсто", додао је он.

Командант посаде наводи и да његово лансирно возило тренутно покрива небо изнад Крима, те да су им главне мете беспилотне летелице и ракете као што су ГМЛРС и АТАЦМС, лансиране из ХИМАРС-а.

"Наше лансирно возило је дизајнирано управо за ово – да уништава циљеве попут АТАЦМС-а и Ф-16", рекао је за "РИА Новости" старији оператер посаде са позивним знаком "Вихор".

Руски ракеташи су истакли да је на прилазу Криму формирана вишеслојна мрежа противваздухопловне и противракетне одбране која се простире у дубину територије.

"Радујемо се састанку (са Ф-16). Више пута смо тражили да нас пошаљу тамо, ближе (линији фронта). Зато што су Ф-16, како се испоставило, поприличне кукавице. Не лете тако далеко до нас. Сваки авион ће бити оборен", изјавио је члан посаде са позивним знаком "Термит".

Командант ракетне батерије ПВО са позивним знаком "Каспља" рекао је да су све посаде његове јединице у потпуности обучене и координисане.

"Ако се у нашем сектору појави ловац Ф-16, мислим да ће га посаде без проблема уништити", нагласио је командант батерије.

"Термит" је додао и да су посаде на системима "бук-м2" обориле борбени авион "сухој" и хеликоптер изнад десне обале Дњепра.

"Оборен је авион "сухој", не знам тачно који, као и хеликоптер", изјавио је он.

Према његовим речима, украјински пилоти се плаше да улете у ваздушни простор изнад територије Херсонске области, јер знају да ће их руска ПВО веома брзо оборити, па екипе ПВО морају да дејствују по њима из заседе.