Русија

Москва одговорила Лондону: Ако ћемо о "империјалистичком фашизму", загледајте се у себе

Марија Захарова је подсетила да су присталице нацистичке идеологије из Велике Британије помогле Хитлеру да створи "јединствени антисовјетски фронт", као и да Лондон данас, преко Владимира Зеленског, спроводи идеологију "империјалистичког фашизма"
Москва одговорила Лондону: Ако ћемо о "империјалистичком фашизму", загледајте се у себеGetty © Travelpix Ltd

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова одговорила је на изјаву британског министра спољних послова Дејвида Ламија, који је оптужио Москву за "империјалистички фашизам" и подсетила на везу између британских елита и нациста у прошлости.

Захарова је истакла да је идеолошка основа нацизма, која је покренула Други светски рат, постављена у Великој Британији.

Присталице нацистичке идеологије из Британије су помогле Хитлеру да створи "јединствени антисовјетски фронт", указала је Захарова и позвала Лондон да скине тајност са докумената о посети фиреровог заменика Рудолфа Хеса Уједињеном Краљевству 1941. године ради преговора.

Према речима Захарове, студије о британском утицају на нацизам су подржане радом филозофа Томаса Карлајла и "теоретичара расе" Хјустона Чемберлена.

Британски министар је оптужујући Русију за "империјалистички фашизам" увредио сећање на све оне који су се борили против нацизма у Другом светском рату, закључила је Захарова.

Дејвид Лами се понаша као политичар који није одговоран за своје изјаве, оценила је Захарова и додала да Лондон данас, преко Владимира Зеленског, спроводи идеологију "империјалистичког фашизма" која је у самом краљевству већ укорењена.

"Шта Зеленски све време говори? Шта говоре Зеленском свих ових година? Да је Украјина бастион, фронт, прва линија борбе Запада против Русије. Одакле то потиче? Па то је тај исти 'империјалистички фашизам' о ком говори Дејвид Лами. То је идеологија која је укорењена у Британији деценијама, ако не и вековима. Она се и данас спроводи", навела је Захарова.

Некада је то био Хитлер, а данас је Зеленски, истакла је Захарова.

Представници британске владе износе такве оптужбе на рачун Русије јер је то њихова интерна терминологија о њима самима, закључила је Захарова.

image