Русија

Кремљ одговорио Столтенебргу: Опасно је игнорисати Путинове речи

Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је изјаву генералног секретара НАТО-а да "Алијанса неће постати део сукоба у Украјини ако дозволи Кијеву да изводи нападе у дубину руске територије, те да то неће бити црвена линија"
Кремљ одговорио Столтенебргу: Опасно је игнорисати Путинове речиwww.globallookpress.com © Cao Yang/XinHua

Одбијање руководства НАТО-а да узме у обзир изјаве руског председника Владимира Путина о последицама могућих напада на Русију западним оружјем је опасан и провокативан корак, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је на тај начин прокоментарисао изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да "Алијанса неће постати део сукоба у Украјини ако дозволи Кијеву да изводи нападе у дубину руске територије, те да то неће бити црвена линија".

"Та привидна жеља да се изјава руског председника не узима у обзир је кратковида и непрофесионалан корак", рекао је Песков.

Он је напоменуо да актуелни генерални секретар НАТО-а ускоро одлази са дужности, те да "убрзо неће морати да сноси одговорност за изговорене речи".

"Међутим, такав став је изузетно провокативан и опасан", оценио је портпарол Кремља.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у онлајн интервјуу недељнику "Форин полиси" рекао је да "Алијанса неће постати део сукоба у Украјини, ако њене чланице дозволе Кијеву да изводи нападе на територију Русије западним оружјем".

Кијев, према његовим речима, има право да гађа легитимне циљеве на територији Русије, али одлука је на земљама које испоручују оружје.

Руски председник Владимир Путин је раније изјавио да НАТО земље не разговарају више само о могућој употреби западног оружја дугог домета, већ одлучују да ли ће се директно укључити у украјински сукоб.

"Ако та одлука буде донета, то ће значити ништа друго до тога да се ради о директном учешћу земаља НАТО-а, САД, европских земаља у рату у Украјини. И то, природно, суштински мења саму суштину, природу сукоба. То ће значити да земље НАТО-а ратују против Русије. А, уколико је то тако, онда ћемо ми усвојити одговарајућу одлуку, полазећи од претњи са којима се суочавамо", упозорио је руски председник.

image