Борељ гура нос где му није место: Позива Грузију да укине закон о забрани ЛГБТ пропаганде

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност сматра да је грузијски парламент усвојио законе који поткопавају основна права људи и повећавају дискриминацију и стигматизацију

Закон о забрани ЛГБТ пропаганде, недавно усвојен у парламенту Грузије, скренуо је ту земљу са европског пута, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ и позвао републичке власти да га укину.

Борељ сматра да је грузијски парламент усвојио законе који поткопавају основна права људи и повећавају дискриминацију и стигматизацију.

"Позивам Грузију да повуче закон који земљу удаљава придруживања ЕУ", написао је Борељ на Иксу.

Грузијски парламент усвојио је јуче пакет закона о забрани ЛГБТ пропаганде. У питању је Закон о заштити породичних вредности и малолетника и 18 амандмана на различите законе који из њега произлазе.

Измене ће ступити на снагу након што их потпише председник и званично објави.

Уколико буде усвојен, закон ће забрањивати истополне бракове, промену пола, ЛГБТ пропаганду у образовним установама и медијима и слично.

Дефинисане су и казне. На пример, за ЛГБТ пропаганду у школама казна ће бити до 4.000 лари (преко 1.400 долара), за рекламе које садрже ЛГБТ теме – до 2500 лари (око 886 долара), док за операцију промене пола следи казна до четири године затвора.

Амандмане је иницирала владајућа партија "Грузијски сан", док их је опозиција критиковала, тврдећи да су неке од предложених промена у супротности са уставом земље.