Путин разговарао са председником Бразила о БРИКС-у и Украјини

Председник Русије и председник Бразила договорили су следећи састанак који ће бити одржан на маргинама самита БРИКС-а у Казању ове године

Председник Русије Владимир Путин данас је на четвртом Евроазијском женском форуму потврдио да је током дана телефоном разговарао са председником Бразила Лулом да Силвом. Како је открио, тема разговора била је сарадња у оквиру БРИКС-а и Азијско-пацифичка економска сарадња. 

"На претходним форумима покренуте су многе конкретне иницијативе, укључујући и јачање сарадње унутар БРИКС-а, Азијско-пацифичке економске сарадње и 'женске двадесеторке'. Иначе, управо сам о свим овим питањима разговарао са председником Бразила. Поздрав из Бразила", рекао је Путин на пленарној седници којој присуствују жене лидери из 126 земаља света. 

У званичном саопштењу Кремља наведено је да су Путин и Де Силва "размотрили актуелна питања даљег развоја руско-бразилског стратешког партнерства". Путин је, такође, захвалио бразилском председнику на подршци руском председавању БРИКС-ом ове године и информисао га о томе како теку припреме за самит који ће се у октобру одржати у Казању.

Лидери су се, такође, договорили о будућим контактима који би требало да се реализују на маргинама самита БРИКС-а. 

Још једна од тема разговора био је и украјински сукоб. Кремљ јавља да је Путин бразилском председнику објаснио принципијелан став Руске Федерације о овом питању, будући да је Да Силва показао заинтересованост да допринесе разрешењу сукоба.