Русија

Путин: Живимо у преломном тренутку који ће одредити будућност наше земље

Председник Русије обратио се данас нобоизабраним гувернерима и позвао их да максимално савесно раде свој посао, јер од тога зависи будућност државе. Такође, поновио је да пред државом стоје нови национални пројекти који треба да доведу до тога да држава реализује своје велике стратешке циљеве
Путин: Живимо у преломном тренутку који ће одредити будућност наше земље© Kremlin.ru

Активно учешће наших грађана на последњим изборима за гувернере руских региона показује да они разумеју да су одговорни за судбину Рсуије и то посебно сада, "у овом преломном периоду који ће одредити будућност наше државе", изјавио је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са новоизабраним гувернерима. 

"Наравно, допринос сваког региона заједничком циљу, заједничкој победи, подршци нашим херојима је од великог значаја", изјавио је Путин, напоменувши да гувернери "добро знају у каквом историјском тренутку живимо" и "какви задаци сада стоје пред земљом", те да је стога неопходно да они дају све од себе при извршавању задатака, и да раде "сложно". 

Путин је најавио нове националне пројекте, који би требало да помогну да земља оствари велике стратешке циљеве. 

"Њихов успех ће у великој мери зависити од тога како је организован рад у регионима. Уложена средства треба да донесу максималну корист људима. Истаћи ћу да се ради управо о комплексном развоју када се задаци који се тичу економског раста решавају у спрези са радом на стварању повољних, савремених услова за живот људи и породица са децом", објаснио је лидер. 

Он је истакао да је Далеки исток Русије простор са великим, готово "неисцрпним ресурсима". Стога ће тамо, како је додао, бити могуће и даље радити и то више од једне деценије.

"Оно што су наши претходници урадили (на Далеком истоку) мора да буде максимално искоришћено како би се постизали резултати", поручио је.

Председник Русије је подсетио и на пограничне области, уз поруку да се људи који тамо живе суочавају са тешким искушењима.

"И овде се од власти – и савезних, регионалних и локалних – захтева да обрате посебну пажњу на њихове потребе и захтеве. Сви проблеми који се појављују морају се решавати без одлагања и без непотребних формалности", наредио је Путин.

Говорећи о другим руским регионима, он је скренуо пажњу и на Каљињинград, руску енклаву на западу, која представља и најзападнији део Русије. 

"Морамо се трудити да Калињинград буде не само наша тврђава на западним границама отаџбине, већ и да се органски интегрише у живот целе земље, тако да се осећа делом велике државе", изјавио је Путин.

Председник је такође подсетио на важност руске економије. Високе плате и висококвалификовани кадрови - то је оно што задатак економије, додао је. 

У том контексту споменуо је Тулу, која се, како каже, посебно истакла својим доприносом руској економији и одбрамбеном сектору. 

image